Bodrožić: Ne postoje konsenkvence za objavljivanje lažnih vesti 1Foto: FoNet/Ognjen Stevanović

U političkom i informativnom smislu, napravljena je velika provalija između dve Srbije, izjavio je FoNetu potpredsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Željko Bodrožić i ukazao da je najveći problem što ne postoje konsenkvence za objavljivanje lažnih vesti.

On je, za serijal Press Extra, ocenio da u Srbiji ne postoji uređena medijska scena od kada je Srpska napredna stranka (SNS) na vlasti, jer većina novinara ne poštuje Kodeks. Prema stavu Bodrožića, vlast insistira na tome da novinari budu njeni poslušnici i da plasiraju lažne vesti, kako bi dobili dodatne poene među glasačima, a prevashodno da bi ocrnili one koji im se suprotstavljaju.

Savet za štampu pokušava da natera redakcije i novinare da poštuju Kodeks, rekao je Bodrožić novinarki Sandri Krstanović Živković i objasnio da je problem što ne postoje nikakve konsnkvence za permanentno objavljivanje lažnih vesti. On se nada da će doći vreme kada će svi koji šire lažne vesti i brukaju profesiju biti iz nje izbačeni i lustritrani. U svemu kaskamo, ali ono što situaciju čini još gorom je vlast koja ne želi da ima nezavisne novinare, već poslušnike koji rade u njenom interesu, tvrdi Bodrožić.

On smatra da će uvek postojati mediji koji su politički naklonjeni više desnici ili levici, ali se nada da ćemo doći do stadijuma kada će građani moći da izvagaju šta je istina. Žrtve lažnih vesti danas su obični građani koji medije doživljavaju kao „neuređenu baruštinu“, ocenio je Bodrožić.

Ukazujući da je laž opasna po društvo, on je predočio da se već dugi niz godina odlaže suočavanje sa bolnom istinom, „što nas jednog dana čeka“. Bolje da prihvatimo takvu istinu, nego da živimo u moru lažnih vesti koje, kao maligno tkivo, sve više i više zahvataju društvo i medije, zaključio je Bodrožić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari