Američki i arapski borbeni avioni gađali su juče, treći dan zaredom, rafinerije pod kontrolom džihadista Islamske države (IS) u Siriji. Istovremeno, SAD i Francuska su zadržale pritisak nad tom ekstremističkom grupom sunita u Iraku i nastavile napade na njihove položaje.


Prema opozicionoj sirijskoj Opservatoriji za ljudska prava, SAD i arapski saveznici izvršili su u noći između četvrtka i petka, kao i juče ujutru nove napade na naftna postrojenja koja su zauzeli džihadisti na istoku Sirije, uz granicu s Irakom, prenela je Beta. Meta napada je bio i komandni centar Islamske države u okolini grada Al-Madžadin, takođe na istoku Sirije, i uporište u provinciji Hasaka, na severoistoku. Opservatorija je takođe saopštila, izvestio je Bi-Bi-Si, da je u napadima bilo žrtava.

Od utorka, kada su počeli napadi na džihadiste u Siriji, poginuo je 141 džihadista od kojih 129 stranaca, saopštila je Opservatorija. U napadima na IS učestvuju SAD i pet arapskih država – Bahrein, Katar, Saudijska Arabija, Jordan i Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE).

Kada je o Iraku reč, iako oslabljeni napadima na severu zemlje, ekstremisti IS-a preuzeli su kontrolu nad iračkom vojnom bazom nedaleko od Bagdada. Predsednik SAD Barak Obama očekuje da će kampanja u Siriji i Iraku protiv IS-a trajati tri godine i da bi mogla da košta i do deset milijardi dolara.

Britanski premijer izjavio je juče da će intervencija Velike Britanije u Iraku, ako je odobri parlament, „trajati godinama“. „To će biti misija koja neće trajati mesecima, već godinama, ali mislim da moramo da se pripremimo za to“, rekao je Kameron u parlamentu.

Kameron je rekao da će „karakteristike te kampanje biti strpljenje i istrajnost“, dodajući da „britanske snage ili snage zapadnih zemalja neće okupirati Irak“. „Mislim da moramo uraditi više i u Siriji“, dodao je britanski premijer. On je takođe naglasio da IS predstavlja „jasnu i dokazanu“ pretnju po živote Britanaca, kao i da je reč o „brutalnoj terorističkoj organizaciji“, koja ima dobar izvor finansija i koja je destabilizovala dve zemlje.

Konzervativci, liberalne demokrate i laburisti podržavaju vojno učestvovanje Velike Britanije u bombardovanju uporišta IS-a u Iraku, za koje koalicija, koja sprovodi vazdušne napade, tvrdi da je legalno, budući da ga je zahtevala iračka vlada. Kameron je u parlamentu rekao da opasnost od IS-a nije „s druge strane sveta“ jer je, kako je istakao, ona već odgovorna za jedan veliki napad u Evropi.

Kako je dodao, IS „nam je već objavio rat i izbora nema“. „Naša je dužnost da učestvujemo (u akciji). Radi se o zaštiti ljudi na ulicama Britanije“, istakao je Kameron. On je ukazao da je podršku Velike Britanije zatražila iračka vlada, ali je priznao da samo vazdušni napadi neće oslabiti IS, te bombardovanje mora da bude deo „sveobuhvatnog plana“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari