Borska bolnica trenutno bez ortopeda, fale anestetičari, radiolozi i transfuziolozi 1Foto: Shutterstock / Sergio Foto

Odeljenje ortopedije u Opštoj bolnici u Boru već duže vreme nema ortopeda koji bi obavljali preglede i operisali, pa se lakši pacijenti upućuju u zdravstvene ustanove u Zaječar i Negotin, a oni kojima je potrebna operacija odlaze u Klinički centar u Nišu.

Trenutno je na odeljenju ortopedije borske bolnice pet pacijenata koji se nakon intervencija u drugim gradovima oporavljaju.

Direktorka te ustanove Ana Golubović Spasojević izjavila je danas da bolnici u Boru pored ortopeda, fale anestetičari, radiolozi, lekari urgentne medicine i transfuziolog, i navela da će u naredne tri godine 35 lekara otići u penziju, od 103 doktora koji sada rade.

Ona je pokušala da objasni kako je došlo do toga da nema lekara u jednom od gradova sa najvećim budžetom u Srbiji po glavi stanovnika i sa jakom rudarskom industrijom u kojoj su povrede učestale.

„Sva četvorica ortopeda su na bolovanju. Dvojica su pred penzijom, a dvojica na bolovanju zbog premora budući da su sami morali da obavljaju preglede i operacije preko norme“, rekla je ona.

Kao razlog zbog koga lekari odlaze iz Bora i manjih sredina, ona navodi to što u velikim gradovima za istu platu specijalisti imaju mnogo manje posla.

„Da je to tako, potvrđuje i činjenica da su u saradnji sa Ministarstvom zdravlja Boru opredeljene 24 specijalizacije iz deficitarnih grana, ali nemaju kome da budu dodeljene jer lekari u Bor ne žele“, rekla je Golubović Spasojević, koja je specijalistkinja radiologije.

Ona je dodala da Boru trenutno fale i pedijatri, ali da bi taj problem bio rešen ukoliko bi konačno bila sprovedena inicijativa za ponovno spajanje Opšte bolnice i Doma zdravlja.

Navela je da u Boru još uvek ne mogu da se koriste dva nova skenera iako je završena potpuna adaptacija prostora i prikupljena potrebna dokumentacija, jer se čeka neophodna dozvola Direktorata za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije.

Prema saznanjima, problem je nastao zbog toga što Direktorijat i Institut za nuklearne nauke iz Vinče imaju neusaglašene pravilnike pa posledice birokratije trpe ne samo pacijenti Opšte bolnice u Boru, već i ostale zdravstvene ustanove koje su dobile skenere.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari