Božović: Vlast plasira prevarologiju i lažomaniju 1Foto: FoNet TV

Proslavljeni reditelj Goran Marković je većinom glasova uređivačkog kolegijuma nedeljnika Vreme izabran za ličnost godine, zbog doprinosa unapređenju institucija u javnom interesu. Ovu odluku kolega iz Vremena pojedinci su odmah “dočekali na nož” – vlasnik Informera Dragan J. Vučićević, ali i premijerka Srbije Ana Brnabić, ocenjujući da proglašenje Markovića za ličnost godine „nešto najbizarnije“ što je videla u političkom životu u Srbiji.

Ona je ponovila spin koji članovi vladajuće stranke već duže vreme koriste – da je reditelj “pozvao na streljanje” predsednika Vučića, iako on nikada ništa slično nije izjavio. Takođe je apostrofirala Vreme kao “tajkunski medij” navodeći da njihov izbor „govori o tome kako oni vide kuturu dijaloga“.

„Dijalog je kada nekoga treba da streljate“, rekla je Brnabić.

Novinarka Vremena Jovana Gligorijević ocenjuje za Danas da se premijerka sada već poslovično meša u uređivačku politiku medija koji joj nisu po ukusu, “a njen lični ukus ne bi smeo da bude mera ni za šta, pogotovo ne za odluke uređivačkih kolegijuma autonomnih medija”.

– Iza odluke da Goran Marković bude ličnost godine nedeljnika „Vreme“ stoji celo uredništvo i zaista ne dolazi u obzir da joj se neko pravda. Ipak, podsetila bih na početak ove godine koja ističe i „zagrevanje“ javnosti za priču o ugroženosti života predsednika Srbije. Kasnije smo saznali da se iza toga kriju ljudi iz MUP-a, Dijana Hrkalović, itd… Ali prvi put kad je to pomenuto, Ana Brnabić je označila nedeljnike kao one koji ugrožavaju beznednost Aleksandra Vučića i njegove porodice. Dakle, premijerka ima neki problem s periodičnom štampom, nemam drugo objašnjenje – kaže Gligorijević.

Kulturolog Ratko Božović je za izjave i spinovanja članova SNS davno smislio izraz – prevarologija. Prema njegovim rečima, oni javnosti serviju istinu kakvu bi želeli da predstave, a ne kakva ona zaista jeste.

– Vladajuća stranka plasira prevarologiju ili lažomaniju kao formu uticaja. Niko u unutrašnjosti Srbije ne zna šta je Marković rekao, ali zato znaju ovo što su oni spinovali. Nije važna istina, nego ono što oni interpretiraju kao istinu, i uticaj koji to može da proizvede. A to se odnosi na sve što može da im donese korist, ili izazove mržnju prema svima koji su kritičari režima – ukazuje Božović.

On dodaje da SNS ne trpi ne samo kritiku, već ni drugačije mišljenje.

– A drugačije se ne sme misliti. Kod njih misao dolazi odozgo, i kreće ka dole. Oni imaju svoj super ego iz kog dolazi gadna misao. Svako suprotno mišljenje treba ugušiti – naglašava Božović.

Profesor prava Bojan Pajtić ocenjuje za naš list da je bizarno “kada neko ko ne vredi ništa” daje sebi za pravo da u negativnom kontekstu komentariše Gorana Markovića.

– “Proglašenje Gorana Markovića za ličnost godine je nešto najbizarnije što sam videla u političkom životu u Srbiji” reče Ana Brnabić, koja se nalazi na funkciji na kojoj je nekad bio Zoran Đinđić. Zamislite – Brnabićka je, u formalnom smislu, naslednica Nikole Pašića i Zorana Đinđića. To je savršen indikator našeg nacionalnog potonuća. Bizarno je da po drugi put predsednica Vlade bude osoba koju njena stranka pred izbore krije kao zmija noge, ne stavivši je ni u 250 poslanika na svojoj listi na prošlim izborima, a potom je Vođa ponovo postavi na tu poziciju. Bizarno je da Vladu predvodi analfabeta i osoba bez trunke erudicije i integriteta, za koju nikada niko nigde ne bi glasao – zaključuje Pajtić.

Podsetimo, reditelj je postao meta uvreda i napada nakon što je javno podržao proteste protiv dolaska Rio Tinta u Srbiju, a potom i zbog intervja u „Novom magazinu“ gde je rekao da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić izazvati otpor ako “zavede otvoreni teror”, ali da se nada da Vučić “pred očima ima Čaušeskuov kraj i da će se povući bez krvi”.

Prva je na to reagovala ministarka Darija Kisić Tepavčević, izvređavši ga u dužoj objavi na Instagramu i dajući mu na kraju „dijagnozu“: „Frustriran i agresivan, umetnički impotentan, bez nacionalnog identiteta“, zaključila je ona. Potom su to učinili i drugi naprednjaci a urednik tabloida Alo Vasilije Papović na Tviteru je napisao „Vučić je napravio tolike bolnice, puteve, škole i fabrike, ali je propustio da sazida jednu veliku ludnicu za Petričića, Markovića i ekipu. I zato mu sad ludaci slobodno šetaju i prete“. Taj tvit je prenela premijerka Ana Brnabić konstatujući „istina“. Ona je čak navela kako je Marković “napadao Đinđića i da je on onda ubijen”, što je reditelj okarakterisao kao “gadost”. Premijerka je takođe rekla da Marković treba da bude zahvalan Vučiću “jer nu daje gomile para za filmove”.

Informer je juče objavio tekst kako Marković sprema film u kojem namerava da “ponizi Srbiju”, podelivši tvit iz novembra Sonje Karadžić Jovičević, ćerke Radovana Karadžića, u kome ona “otkriva” da reditelj priprema film o njenom ocu, pritom ga najprizemnije vređajući.

Marković: Stalno izmišljaju neke atentate

Nakon početne hajke na njega, reditelj Goran Marković je za naš list rekao da su naprednjaci izvukli iz konteksta neku potpuno drugu rečenicu iz intervjua, i iskonstruisali da on tražim „streljanje“.

– To je potpuna glupost. Ništa slično nisam rekao. I od toga izmišljaju neke atentate, što je viđeno toliko puta do sada. To je neka mašinerija, mehanizam, verovatno je nekom dao nalog da je pokrene. Konstruišu teorije zavere, zamazuju ljudima oči time, nemaju ništa pametnije da rade – rekao je nedavno Marković za Danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari