Bramerc u UN: Hrvatska nije voljna da goni počinioce zločina nad Srbima i Muslimanima 1Serž Bramerc (Foto: FoNet/Nenad Đorđević)

Glavni tužilac sudskog Mehanizma u Hagu Serž Bramerc (Serge Brammertz) upozorio je danas, pred Savetom bezbednosti UN, da Hrvatska nije voljna da krivično goni hrvatske počinioce ratnih zločina nad Srbima i Muslimanima.

„Sveopšti je utisak da u Hrvatskoj danas postoji volja da se zadovolji pravda za hrvatske žrtve, ali ne i za žrtve drugih nacionalnosti“, naglasio je Bramerc, podnoseći redovan izveštaj Savetu bezbednosti UN u Njujorku.

Glavni tužilac je podvukao da je „Vlada Hrvatske donela političku odluku da blokira pravosudni proces“ u predmetima u kojima su žrtve bili nehrvati.

Kako je saopštilo tužilaštvo u Hagu, Bramerc je konstatovao da Hrvatska koči saradnju sa Srbijom i Bosnom i Hercegovinom u krivičnom progonu počinilaca ratnih zločina.

Srbija i BiH, koje su, po Bramercovim rečima, u međusobnoj saradnji i razmeni dokaza ostvarile napredak, „suočavaju se sa ozbiljnim teškoćama u nastojanju da obezbede saradnju Hrvatske“.

Bramerc je precizirao da je Hrvatska ostala nema na zahteve tužilaca iz BiH za saradnju u „više od 80 predmeta“ od kojih su neki podneti „pre sedam godina“.

Hrvatsko ministarstvo pravde, Bramerc je optužio da „blokira“ te zahteve.

„Postoji jednostavan korak koje Hrvatska može preduzeti…a to je da pošalje sve neispunjene zahteve za saradnju, koje trenutno blokira Ministarstvo pravde, svojim nadležnim pravosudnim vlastima i ohrabri ih da hitno reše te zahteve“, kazao je Bramerc.

On je ocenio da u Srbiji, Hrvatskoj i BiH još ima „više 3.000 osumnjičenih“ za ratne zločine, zločine protiv čovečnosti i genocid“ protiv kojih se mora sprovesti istraga i krivični progon.

Države bivše Jugoslavije, glavni haški tužilac pozvao je da „stave na stranu svoje političke razlike i značajno poboljšaju saradnju u potrazi za nestalim osobama“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari