Pozivu autokratskog predsednika Čečenije Ramzana Kadirova da se izrazi protest zbog „vulgarnosti, nemoralnosti, pomanjkanja kulture i bestidnosti onih koji su nacrtali karikature proroka Muhameda“, misleći na one objavljene u francuskom satiričnom magazinu Šarli ebdo, odazvalo se gotovo milion građana ove republike. Javno je upozorio da neće tolerisati slične akcije. Veruje se da je masovno okupljanje imalo za cilj i promociju njegovu odanost Moskvi. Kadirov iznova ponavlja da je Putin njegov idol, da mu duguje čak i život. Pred Novu godinu ponudio je Putinu „specijalni puk“ te kavkaske republike za odbranu Rusije od pritisaka Zapada.

Ovaj Putinov pulen na Kavkazu važi za branioca „čečenskog islama“.

Kadirov je sin uglednog muftije i prvog predsednika moderne Čečenije Ahmada Kadirova, ubijenog u atentatu na Dan pobede na stadionu Dinama u Groznom maja 2004. Uz oca, kome je bio lično obezbeđenje od svoje 20. godine jer se profesionalno bavio boksom, sazrevao je u surovim uslovima dva čečenska rata. Ramzan je nakon smrti svoga oca defakto vladao Čečenijom isprva kao prvi zamenik premijera Čečenije, a zatim i kao premijer. Ustav republike branio mu je da postane predsednik pre nego što napuni 30 godina, što je ostvareno oktobra 2006, pa je na predlog Putina čečenski parlament prihvatio kandidaturu Kadirova.

Cenjen zbog uloge koju je igrao u obnovi republike uništene ratovima, Kadirov, koji vlada gvozdenom pesnicom, uliva strah i zbog svojih moćnih milicija. Do sada izbegao nekoliko pokušaja atentata.

Ne pije, redovno trenira, a njegovo obezbeđenje obučeno je u luksuzne američke vojne uniforme sa „kenzo“ kaiševima, najnovijim „nokia“ telefonima i satovima „longines“. Cela Čečenija 5. oktobra slavi rođendan svog voljenog lidera. Na listi zvanica za prošlogodišnju proslavu 35. rođendana bili su atraktivna violinistkinja Vanesa Mej, holivudski glumci Žan Klod Van Dam i Hilari Svonk. Na spisku njegovih prijatelja su i Žerar Depardje i Stiven Sigal.

Kadirov je bloger, a često koristi Instagram da pokaže svoje veštine – ležao je sa tigrovima, jahao vukove i tukao se sa birokratama. Pobornik je poligamije jer, kako kaže, u Čečeniji ima više žena nego muškaraca, pa je ženi bolje da bude druga ili treća supruga nego ubijena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari