Branka Đukić: Ništa ne krijem, naprotiv 1Foto: Stefana Savić

Bivša direktorka Tanjuga Branka Đukić 7. oktobra je imenovana za savetnika predsednika Srbije Aleksandra Vučića za javne politike.

Ne bi ova vest bila ni čudna ni neočekivana, da njena potvrda nije naišla na zid ćutanja, kako od novoimenovane savetnice, tako od samog predsednika Srbije i njegovih saradnika.

Ona za niš list nije ni potvrdila ni demantovala ovu vest, ali je rekla da ništa ne krije, “naprotiv”.

Odluka o imenovanju Đukić objavljena je u Službenom glasniku, a osim imena, u odluci se ne navodi nijedan drugi podatak iz kog bi moglo da se zaključi o kojoj osobi je reč. U Službenom glasniku navodi se samo odluka predsednika Srbije Aleksandra Vučića: “Branka Đukić imenuje se na funkciju savetnika predsednika Republike za javne politike sa 7. oktobrom 2021. godine”.

Novinari Nove ekonomije su pokušali da utvrde o kome je reč, pod pretpostavkom da postoji još neka Branka Đukić. Međutim, ni ona niti savetnica predsednika za medije Suzana Vasiljević, kao ni sam predsednik, nisu želeli da odgovore na njihova pitanja.

Na pitanje Danasa zašto joj je problem da odgovori da li je Vučićeva savetnica ili ne, Branka Đukić nam je rekla da joj to nije nikakav problem, naprotiv.

Na dodatna pitanja o tome koja su njena zaduženja, koje su oblasti iz kojih savetuje predsednika i kako je došla na tu poziciju, naša sagovornica je rekla da je u poslu, nije u mogućnosti da odgovori te da će se javiti kasnije.

– Mada, sve to imate i u Službenom listu – poručila je Đukić, koja nam se u toku dana više nije javila.

Ni Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbije ne zna zbog čega bivša direktorka Tanjuga krije informaciju o svojoj novoj funkciji.

– Predsednik Srbije sam imenuje svoje savetnike i tu nije predviđena nikakva posebna procedura – ukazuje Nenadić za Danas.

Ništa u ovoj vesti nije sporno ni novinarki Nove ekonomije Katarini Baletić i baš zato je i njih začudilo zbog čega potvrdu da je bivša direktorka Tanjuga, Branka Đukić, imenovana za savetnicu predsednika Vučića nisu mogli da dobiju ni od nje ni iz predsedništva.

Ona kaže za naš list da je na početku to trebalo da bude protokolarna vest, kao i druga imenovanja, ali su na kraju proveli nedelju dana pokušavajući da utvrde da li je zaista u pitanju bivša direktorka Tanjuga.

– Verujem da je to samo još jedan dokaz koliko su institucije zatvorene za komunikaciju sa medijima koji nisu naklonjeni trenutnoj vlasti. Bolja komunikacija bi otklonila eventualne sumnje javnosti da Đukić ispunjava kvalifikacije za savetnika predsednika za javne politike ili pitanje zbog čega se imenovanje krije. Lično verujem da je ovo poruka da sve što predsednik Vučić ne želi da izađe van njegovog kabineta, to tako i bude – smatra Baletić.

Rodoljub Šabić, advokat i bivši poverenik za informacije od javnog značaja, ocenjuje za Danas da “tajnovitost” u ovakvoj, u osnovi trivijalnoj situaciji, dobro ilustruje gotovo tragikomičan način na koji naša vlast doživljava obaveze koje po Ustavu i zakonu ima prema javnosti i medijima.

Prema njegovim rečima, ta tajnovitost zapravo nije ništa čudno ako znamo da živimo u zemlji u kojoj vlast krije od javnosti čak i to koliko je javnog novca potrošila za portal javnih nabavki.

– Ne bih da se bavim spekulacijama o liku i delu eventualne predsednikove savetnice, ali, bila ona bivša direktorka Tanjuga ili neka druga osoba istog imena, nema sumnje da bi njene profesionalne reference morale biti dostupne javnosti i to ne na zahtev, već proaktivno onlajn – ukazuje Šabić.

Funkcija savetnika u Srbiji poprilično je obesmišljena, ako pogledamo neke sporne slučajeve proteklih godina. Milorad Veljović, bivši direktor policije, smenio je 2013. godine generala Bratislava Dikića sa pozicije komandira Žandarmerije.

Dvojica pripadnika Žandarmerija osumnjičena su za ubistvo i paljenje čoveka, pa je Dikić po komandnoj odgovornosti smenjen, iako je ranije “štrčao” kao prvi čovek ozloglašenog niškog odreda Žandarmerije.

Međutim, Dikićeva “kazna” je bila nova funkcija –  imenovan je za pomoćnika direktora policije, tog istog Veljovića koji ga je smenio. I sam Veljović je nakon karijere u policiji završio kao savetnik, i to predsednika Srbije. Na toj funkciji se i danas nalazi. Situacija nije bolja ni na lokalu.

Samo u opštini Grocka, možda i najsiromašnijoj od svih beogradskih opština, zaposleno je najmanje 59 savetnika, a njihove plate se kreću u rasponu od oko 60.000 do 120.000 dinara, pokazuju podaci koje je zvaničnim putem dobio portal Žig info.

Među savetnicima u ovoj opštini nalazi se i novinarka Pinka Gordana Uzelac. Novinari Žig infa došli su do podataka da su na mestu savetnika predsednika opštine uposleni članovi SNS i njihova rodbina, te da 80 odsto njih uopšte ne dolazi na posao.

Iz kabineta predsednika opštine Dragana Pantelića, međutim, poručili su da su podaci koje su dostavljeni zloupotrebljeni, te da je termin „savetnik“ u upravi GO Grocka “javnosti prikazan na banalan način”.

Svi predsednikovi savetnici

Savetnici predsednika Republike obavljaju nasloženije analitičke, savetodavne i druge odgovarajuće poslove za potrebe predsednika Republike, navodi se na sajtu institucije Predsednika. Ovi poslovi se odnose na državno uređenje, izgradnju i funkcionisanje političkog sistema i inicijativu za donošenje novih kao i primenu postojećih zakona, privredna kretanja i razvoj ekonomskog sistema, odbranu i bezbednost, rad Narodne skupštine, Vlade i drugih državnih organa. Na sajtu institucije navedeno je da su savetnici predsednika Republike Tatjana Jović, Milorad Veljović, Suzana Vasiljević, Verica Lazić, Veselin Milić, Nenad Mihailović i Dejan Savić.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “Branka Đukić: Ništa ne krijem, naprotiv”

  1. Savetnica predsednika za pitanje medija uskraćuje informaciju o sopstvenom naimenovanju za te iste medije. To bi se lako moglo protumačiti sa promenom termina: savetnica predsednika za izbegavanje medija!

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.