Britanski premijer Gordon Braun započeo je proteklog vikenda turneju po zalivskim državama, u nadi da će naftom bogate arapske zemlje pružiti dodatnu finansijsku pomoć delovima sveta pogođenim aktuelnom ekonomskom krizom.

U razgovoru sa zvaničnicima Saudijske Arabije Braun je kazao da očekuje da će Rijad dati novčana sredstva Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) za podršku državama kojima preti opasnost od „ekonomskog kolapsa“. Predsednik vlade u Londonu takođe je apelovao na zalivske zemlje da ulože napor u cilju stabilizacije cena nafte i daju doprinos u borbi protiv globalne finansijske krize.

Pokušavajući da ubedi zalivske zemlje da pomognu, Braun je naglasio potrebu da one treba da imaju značajniju ulogu unutar MMF. „Ja podržavam reformu međunarodnih institucija koja bi zemljama kao što je vaša dala značajniju poziciju“, rekao je Braun. Ovom susretu prisustvovali su i Mohamed Ali Mahdi, izvršni direktor petrohemijske kompanije „Šabik“ i Kaled el Seif, direktor građevinske firme „El Seif grup“, kao i princ Mohamed Bin Nauaf, saudijski ambasador u Londonu.

Braun je kazao da je potrebno postići konsenzus o rešavanju gorućih ekonomskih problema i izrazio nadu da će države sveta produbiti saradnju na predstojećem sastanku u Vašingtonu. „Mislim da se krećemo u pravcu novog globalnog poretka u kojem će biti unapređena saradnja i gde će ljudi zajedničkim snagama raditi na rešavanju problema“. Zanimljivo je da se britanski premijer susreo i sa petoricom bivših članova Al Kaide u takozvanom centru za deradikalizaciju, pokrenutom u cilju borbe protiv ekstremizma. „Popravni centar“ smešten je na periferiji Rijada, a zatvorenici se podstiču da promene svoje stavove i uključe se u društvenu zajednicu, putem verske i psihološke nastave. Sledeća stanica na Braunovoj turneji je Katar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari