Brazilci su juče izašli na opšte izbore na kojima se očekuje uspeh stranaka i kandidata koji slede kurs odlazećeg predsednika Luisa Injasija Lule de Silve. Gotovo 136 miliona birača od više od 200 miliona Brazilaca imali su pravo glasa u prvom krugu glasanja za predsednika, guvernere u 26 država i federalnom distriktu, senatore i poslanike u lokalnom i u federalnom parlamentu.

Prvi put u istoriji glasali su i za predstavnike u novoformiranom Parlasulu, parlamentu saveza Merkosur koji je ekonomski i politički blok Argentine, Brazila, Urugvaja, Paragvaja i Venecuele, a svako ima pravo na po 18 izabranih zastupnika. Luli su istekla dva mandata i više nema pravo da se kandiduje. Najinteresantnija među predsedničkim kandidatima je Dilma Rusef iz Radničke partije, doskorašnja šefica kabineta predsednika Lule, koja bi u slučaju pobede postala prva žena predsednik u istoriji Brazila.

Prema rezultatima anketa, ona uživa podršku između 47,5 odsto i čak 60 odsto birača, odnosno oko 20 odsto više od prvog protivkandidata, pa joj se „smeši“ pobeda već u prvom krugu. Ukoliko u tome ne uspe, drugi krug je zakazan za 31. oktobar, a inauguracija za 1. januar sledeće godine. Rusefova (62), koja je poznata kao „čelična dama“, ima veoma bogatu biografiju. Ona je kćerka bugarskog emigranta koga je politički progon doveo u Brazil. Levičarima je pristupila u ranoj mladosti. Imala je buran životni put, doduše u stalnom usponu, na kojem je zabeležila raznovrsna iskustva – od torture u zatvoru do stupanja na ministarske pozicije s više mandata, a u poslednjih pet godina je Lulina najbliža saradnica. Rezultati anketa pokazuju da je na drugom mestu kada je reč o podršci birača predsednički kandidat Žose Sera, a na trećem Marina Silva. Sera je kandidat opozicione centrističke PSDB partije i bivši guverner Sao Paula, a Silva je bivša ministarka za ekologiju i članica Zelene partije. Prema anketama, Sera uživa podršku najviše 27 odsto birača, a Silva od jedva tri do 13 odsto. Za 513 mesta u federalnom parlamentu kandidovalo se više od 6.000 ljudi iz 27 stranaka, a prema mišljenju mnogih, najinteresantniji poslanički kandidati na šarolikim listama su bivši fudbalski as Romario i TV komičar i cirkuski klovn Francisko Everardo Oliveira Silva, poznatiji kao „Tiririca“, čiji je izborni slogan: Pojma nemam šta rade poslanici, ali ako budete glasali za mene, otkriću vam to.

Odnosi Brazila i Srbije ostaju isti

Beograd – Brazilski državljani koji žive u Beogradu juče su prvi put mogli da glasaju u brazilskoj ambasadi, pošto do sada nije bio ostvaren uslov da u srpskoj prestonici živi 30 Brazilaca, koliko je neophodno za formiranje izborne jedinice. Mogućnost da učestvuje na izborima sada ima 38 Brazilaca u srpskoj prestonici, a prva je glasala 96-godišnja Brazilka. Ambasador Brazila u Srbiji Dante Koeljo da Lima izjavio je da bilateralni odnosi Brazila i naše zemlje neće biti promenjeni bez obzira na to ko će zameniti Luisa Inasija Lulu da Silvu na čelu države posle jučerašnjih izbora u toj zemlji. On je takođe rekao da stav Brazila prema pitanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, koju ta država nije priznala, takođe, neće biti promenjen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari