Brnabić: Projekat koji vodi Srbiju u investicije 21. veka 1Foto: BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/DS

Za mene je ovo izuzetno važan i dan koji sam sanjala, jer vodi Srbiju pravo u budućnost, izjavila je danas u Kragujevcu premijerka Ana Brnabić.

Želela sam da naši podaci budu čuvani u Srbiji, i zato smo doneli stratešku odluku da izgradimo DATA centar u Kragujevcu, kojim obezbeđujemo punu bezbednost podataka naših građana, izjavila je danas u Kragujevcu, na prigodnoj svečanosti kojom je obeležen početak izgradnje Državnog DATA centra u tom gradu koji je, kako je tom prilikom ocenjeno, infrastrukturni projekat od nacionalnog značaja, i koji će bi jedan od deset najmodernijih i energetski najefikasnijih DATA centara u svetu.

U njemu će podatke da čuvaju i globalne mega kompanije u oblasti IT sektora, kakve su Microsoft i Oracle, sa kojima su danas, u Kragujevcu, potpisani memorandumi o razumevanju. Memorandum o razumevanju danas je potpisan i sa Bankom Poštanska štedionica.

Premijerka Brnabić danas je rekla da država Srbija izgradnjom DATA centra u Kragujevcu obezbeđuje „punu bezbednost podataka naših građana“, koji će se (podaci) čuvati i na najmoderniji način. Kragujevački DATA centar predstavlja najsavremeniju IT infrastrukturu koja će da obezbedi bržu, bolju i efikasniju elektronsku upravu u Srbiji, koja će građanima da bude dostupna 24 sata dnevno, svih sedam dana u nedelji.

Brnabić je konstatovala i da je ovom izgradnjom otvoren kanal u daljem pozicioniranju Srbije kao poželjne investicione destinacije, odnosno kao bezbedne, stabilne i kredibilne zemlje za investicije. Zato nije čudo, ustvrdila je premijerka, da su juče memorandumi o saradnji potpisani sa kompanijama Microsoft i Oracle koje će, kako je najavljeno, svoje podatke da čuvaju u kragujevačkom DATA centru.

„Ovo je ono što pokazuje da Srbija, naša građevinska industrija, naši stručnjaci i instituti mogu da izgrade tehnološki najzahtevnije objekte. Ovo su stvari koje ostaju iz nas“, rekla je Ana Brnabić na početku izgradnje Državnog DATA centra u Kragujevcu.

Direktor Kancelarije za informacione tehnologije Vlade Srbije Mihajlo Jovanović kazao je danas da će Državni DATA centar, čija je gradnja počela na lokaciji od oko četiri hektara, imati površinu od oko 11.000 kvadratnih metara, te da će u njemu biti angažovano oko 30 visokostručnih kadrova.

Ali, kako će DATA centar imati više stotina komercijalnih korisnika, to će Kragujevac uskoro, prema njegovim rečima, da postane jedan od najznačajnijih centara za informacione tehnologije u zemlji i regionu. Jovanović je kazao da postoji mogućnost da se na još jednoj lokaciji od četiri hektara u Kragujevcu izgradi DATA centar 2. Grad je, s druge strane, na istoj lokaciji, dobio još 28 hektara, što je prilika za razvoj novog tehnološkog parka u tom delu Kragujevca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari