Brnabić u Kragujevcu uručuje ključeve novih stanova mladim naučnicima 1Ana Brnabić Foto: Beta/SLOBODAN MILJEVIĆ

Predsednica Vlade Srbiie Ana Brnabić danas (sreda) će, prema oficijelnoj najavi, da prisustvuje dodeli ključeva oko 80 novih stanova koji su za mlade naučnike i istraživače sa Univerziteta u Kragujevcu izgradjeni u naselju Stara radnička kolonija.

U tom kragujevačkom naselju još pre dve i po godine završene su dve zgrade, sa 210 stanova, namenjienih mladim šumadijskim naučnicima i istraživačima, u čiju izgradnju je Vlada Srbije uložila blizu sedam miliona evra.

Radi se o jednosobnim, jednoiposobnim i trosobnim stanovima koji su onima kojima su namenjeni trebali da budu podeljeni najpre u novembru prošle godine, potom sredinom januara, pa polovinom februara, da bi, na kraju, napokon bilo odlučeno da se ključevi dodele sutra. Jedina konstanta u svim tim najavama bila je ( i ostala) da će ključeve da podeli premijerka Ana Brnabić.

Razlog za pomeranje rokova dodele stanova navodno su administrativne procedure koje su, prema zvaničnoj informaciji, “tek sada okončane”

Inače, prvobitno je bilo predviđeno da se mladim naučnicima i istraživačima sa kragujevačkog Univerziteta dodeli 158 stanova, dok su ostali namenjeno gostujućim profesorima.

Upravni odbora Fondacije za rešavanje stambenih potreba nastavnog, naučno-istraživačkog i umetničkog kadra Univerziteta u Kragujevcu krajem prošle godine je, medjutim, odlučio da se dodeli 94 stana, koliko je tada i bilo zainteresovanih.

Ali, kako je u periodu od objavljivanja liste do sada, desetak mladih istraživača i naučnika odustalo od rešavanja stambenog pitanja na ovaj način, to će danas u novosagrađenim zgradama u Staroj koloniji da budu dodeljeni ključevi od oko 80 stanova, površine 35, 50 i 70 kvadratnih metara.

Cena zakupa jednosobnog stana je 66,27 evra, jednoiposobnog 94,67 evra, a trosobnog 132,54 evra mesečno.

Zakupci imaju mogućnost otkupa stanova, sa rokom otplate kredita od čak 40 godina. 

Pošto će danas, od ukupno 210, biti dodeljeno tek 80-tak stanova, na Univerzitetu u Kragujevcu planiraju da u maju raspišu novi konkurs za dodelu stanova mladim naučnicima i istraživačima. Koliko će njih tada da se javi, ostaje da se vidi.

U delu šumadijske akademske zajednice smatraju da ni u maju neće da se ih se javi mnogo, prvenstveno stoga što je ponudjeni način za rešavanje njihovog stambenog pitanja odavno prevazidjen i pripada vremenu samoupravnog socijalizma od pre gotovo pola veka.

Država je, umesto gotovih stanova, na lokaciji koju je odabrala u saradnji sa lokalnom samoupravom, mladim naučnicima, ističu u ovim krugovima, trebalo da obezbedi povoljne kredite, kojima bi oni samostalno, u skladu sa sopstvenim željama I potrebama, rešavali svoje stambene probleme.

Otuda će neuseljeni stanovi namenjeni mladim naučnicima i istraživačima u Kragujevcu, već u dogledno vreme, najverovatnije, da budu ponuđeni kupcima na tržištu, kako novosagrađene zgrade u Staroj radničkoj koloniji ne ostale da zvrje poluprazne.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari