Ako postoji nešto što ponekad može da zaseni kalčo na pijedestalu medijske neprikosnovenosti, onda je to auto-moto sport. U Formuli 1 cela nacija ponosno stoji uz crveni „Ferari“, a jedinstvo baš i nije karakteristika Italijana. Mnogo više strasti izaziva Moto GP šampionat, što i nije čudno kada se ima u vidu koliko su dvotočkaši sastavni deo svakodnevnice na Čizmi.

A život ume da priredi veoma potresne epizode, baš kao što su bile scene pogibije Marka Simonćelija na pisti u Maleziji. Ovaj 24-godišnji mladić bio je najveća italijanska nada 500-kubaške kategorije, pre koje je već postajao svetski prvak u onim „lakšim“.

Fudbal je baš zbog te strasti utkan i u moto svet pa je i rivalstvo legendarnih Maksa Bjađija i Valentina Rosija neizostavno bojeno i time što je prvi veliki romanista, a drugi veliki interista. „Sić“ je bio svim srcem milanista, a upravo su „rosoneri“ izašli na utakmicu protiv Lećea u tzv. terminu nedeljnog ručka u 12.30, svega nekoliko sati posle vesti o pogibiji. Sa crnim florom oko rukava.

Žuto-crveni sa „štikle Čizme“ su uz Bolonju i Ćezenu najmanje pokazali u dosadašnjem toku Serije A i nalaze se na onim mestima koja vode u nastavak alfabeta italijanskog fudbala – u B. Tim više je šokantno delovao rezultat posle prvih 45 minuta, kada je Leće vodio protiv šampiona 3:0. Kada su posle utakmice novinari pitali Alegrija, trenera „diavola“, šta je rekao igračima u svlačionici, odgovorio je „Bez panike, imamo još 50 minuta“. Mnogo manje mirniji na tribinama je bio Galijani, potpredsednik Milana, omiljeni kadar kamermana zbog svojih gestikulacija i „misterioznih“ telefonskih razgovora.

A kako to obično biva, šokantni preokreti u bitkama imaju heroja, a njegovo ime je Kevin Prins BOATENG. Iako rođen u Nemačkoj i afirmisan u Herti i Dortmundu, odabrao je da igra za Ganu, mada je mnogo češći slučaj da izbor reprezentacije ide u drugom smeru. Popularna „Boa“ je u Milan stigla iz Engleske 2010, a prvu sezonu se nije istakao preteranim doprinosom u osvajanju skudeta. U Lećeu je sa tri neverovatna evrogola (4. pobedonosni je na asistenciju sve nesebičnijeg Kasana postigao Jepes) za svega 15 minuta pokazao da pretpostavka o „Ibrazavisnosti“ kada je u pitanju igra Milana uopšte ne mora da bude tačna. „Đavoli“ su se probudili.

Konačno je na San Siru dobio i Inter, a Roma uz debi i gol-prvenac argentinskog talenta Lamele odagnala teškom mukom makar delić gorčine poraza u derbiju. Udineze i Lacio na samom vrhu uopšte nisu iznenađenje jer su samo malo niže završili na krajnjoj tabeli proletos – oba kluba krasi sistematičnost pri dovođenju pojačanja, a to donosi i konstantnost rezultata i samopouzdanje ekipe.

I dalje je lakše zamisliti nekog od velikih da preseče ciljnu vrpcu u maju 2012, ali nikad zgusnutiji poredak Serije A ne isključuje epilog da će se poslednjeg dana u „Hol slavnih“ useliti neki tzv. autsajder.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari