Predsjednik Opštine Bijelo Polje Aleksandar Žurić kazao je da se već tri godine budžet Opštine Bijelo Polje realizuje sa više od 95 odsto, bez ijednog centa kreditnog zaduženja, te da je to jedna površna prizma na osnovu koje bi neko rekao da je situacija u opštini više nego zadovoljavajuća.


– Smatram da je Bijelo Polje, kroz investicije u protekloj deceniji, dobilo značajne projekte koji su u najmanju ruku ekvivalent stvorenim obavezama, a po meni i višestruko značajnije. Međutim, došlo je vrijeme kada smo morali da se okrenemo teoriji i praksi koja je možda bolja, ali se u tom vremenu nije ukazivala, nije bila dostupna ili je lakše bilo doći do novca na neko drugi način, a to je praksa traženja eksternih izvora i konstruisanja preciznih i kvalitetnih projekata. To je jedini način da danas dovedete nekog da finansira bilo koji značajniji projekat, da ne govorim o milionskim. Uspjeli smo da nastavimo sa investicionim aktivnostima u proteklih pet kriznih godina, kazao je Žurić.

On je dodao da su prošle godine započete ili završene kapitalne investicije koje su decenijama pominjane, poput obilaznice oko Bijelog Polja vrijedne 25 miliona evra.

– Obilaznica ima višestruke efekte i po privredu i po građane. Na regionalni put prema Pljevljima je do sada uloženo više od 10 miliona, a trenutno radimo završnu fazu vrijednu četiri miliona, zatim kompletnu rekonstrukciju pruge na teritoriji opštine, izgradnju najmodernijeg graničnog prelaza, završetak četiri stambena objekta za socijalno najugroženije sugrađane i penzionere s najnižim primanjima. U ovom trenutku u toku je izgradnja zgrade solidarnosti sa 160 stanova, što tri decenije nijesmo imali u Bijelom Polju. Projekti koji su, uz učešće donatora i stranih partnera, pokrenuti su i završetak modernog Doma zdravlja, niz investicija u sferi zdravstva na poboljšanju energetske efikasnosti, uključujući toplifikaciju Gradske bolnice, kao i različite investicije u prosvjeti i školstvu. Gradsku garažu ćemo otvoriti za manje od mjesec, koju je finansirala Evropska komisija, istakao je Žurić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari