Čak 111 plivača i plivačica na Bogojavljanje u Kragujevcu 1Foto: Zoran Laki Lazarević

 

Versko-sportska manifestacija „Plivanje za Krst časni” biće tradicionalno održana u petak, 19. januara, na Bogojavljanje, u 12 sati, na kragujevačkom jezeru u Šumaricama. Za plivanje se prijavilo 111 kandidata, među kojima je 17 maloletnika koji mogu da plivaju uz saglasnost roditelja, i 8 devojaka.

Po prvi put, ove godine na Bogojavljenskom plivanju mogu da učestvuju svi prijavljeni kandidati koji su dobili Blagoslov parohijskog sveštenika i obavili lekarske preglede u Medicini rada tj. dobili saglasnost lekara da mogu da plivaju, navodi se na sajtu Gradske turističke agencije Kragujevac.

Kao i uvek svi učesnici prisustvovaće Svetoj liturgiji u 9 sati u hramu Svete Petke u Vinogradima, posle čega će otići na jezero u Šumaricama kako bi se pripremili za plivanje.

Uoči samog takmičenja, u 12 sati, sveštenici će blagosiljati sve učesnike. Litija dolazi do mesta za postavljanje Krsta i start plivanja. Na znak „U ime Boga, sad” počinje plivanje za Krst Časni tokom kojeg učesnici treba da preplivaju 33 metra što simbolizuje 33 godine koliko je imao Isus Hrist kada je stradao.

Učesnici će i ove godine, kao i prošle, plivati od obale do Krsta koji će biti postavljen na udaljenosti od 33 metra.

U vodi će dežurati ronioci iz kragujevačkog Ronilačko-spasilačkog sportskog udruženja „Pont” i Spasilačkog kluba „Ajkula”.

Po završetku uz himnu manifestacije „Vostani Serbie” biće proglašen pobednik i dodeljena viteška titula „Nosilac Bogojavljenskog krsta časti”.

Pobedniku Plivanja za Krst časni pripašće čast da narednih godinu dana, do sledećeg plivanja, zadrži „prelazni Krst” do kojeg je doplivao prvi.

Čak 111 plivača i plivačica na Bogojavljanje u Kragujevcu 2
Foto: Zoran Laki Lazarević

Takođe, pobedniku će biti uručeni tradicionalni pokloni, zlatni krst zlatare „Đani”, darovi Kola srpskih sestara Kragujevac, ali i prigodan poklon Grada Kragujevca, koji daruje sve učesnike.

Manifestaciju „Plivanje za Krst časni”, uz pomoć donatora i kragujevačkih preduzeća organizuju Grad Kragujevac i Šumadijska eparhija, Sportsko privredno društvo „Radnički”, dok je Gradska turistička organizacija „Kragujevac” suorganizator ovog događaja.

Inače , manifestaciju „Plivanje za Krst časni” je organizovala SVEBOR družina Šumadije u Kragujevcu od 2003. do 2014. godine. Organizator je od 2014. godine bio Sportski centar „Park” uz suorganizaciju GTO.

Već petu godinu, zaredom, plivanje za Krst Časni, organizuje SPD „Radnički” kojem je SC„Park” pripojen 2019. godine.

U Dulenima „šumadijski čaj” i kuvani kupus za okrepu Bogojavljenskih plivača

Po drugi put plivanje za „Krst Časni” organizuje se i u selu Dulene u Gledićkim planinama, udaljenom dvadesetak kilometara od Kragujevca.

U petak, 19. januara na Bogojavljanje plivanje će se održati na jezeru pored puta na ulasku u selo, na pravcu prema zaseoku Lisa.

Liturgija za učesnike plivanja biće održana u 9 sati u crkvi u Velikim Pčelicama. U 11 sati i 30 minuta plivači će se okupiti na jezeru u Dulenima a početak manifestacije je tačno u podne.

Posle dodeljivanje povelja i zahvalnica plivačima za „Krst Časni” za sve učesnike i goste organizovano je i okrepljenje u vidu tradicionalnog „šumadijskog čaja” i kuvanog kupusa.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari