„Čak i anksioznost, stres i depresija reaguju na dobru šalu“: Smeh je lek poručuju psiholozi 1Foto: Pixabay/StockSnap

„Zdravstvene prednosti smeha su brojne, od emocionalnog blagostanja do fizičkog zdravlja. Smeh izaziva fizičke promene u umu i telu. Čak i anksioznost, stres i depresija reaguju na dobru šalu“, poručuju u Psihološkom centru „Proaktiva“ iz Subotice.

Kako se navodi na zvaničnoj Fejsbuk stranici ovog centra, smeh i humor ne samo da mogu podići raspoloženje, već mogu biti od koristi i našem zdravlju i blagostanju.

„Smeh se suprotstavlja hormonima stresa, povećava endorfine i pomaže nam da se povežemo sa drugim ljudima“, navode.

Poručuju da postoji nekoliko teorija zašto smeh poboljšava zdravlje: placebo efekat, aktiviranje našeg sistema nagrađivanja, ublažavanje bola i povećavanje tolerancije na bol, što može pomoći tokom oporavka nakon bolesti ili operacije, smanjuje kortizol, hormon stresa, poboljšava imuni sistem, štiti srce, oslobađa endorfine, a oni čine da se osećamo dobro.

Dodaju i da prema studiji iz 2020. godine, dnevna doza smeha može čak smanjiti rizik od fatalnih komplikacija usled srčanih bolesti.

„U nekim slučajevima, stres i anksioznost idu ruku pod ruku. Ako možete da smanjite nivo stresa kroz humor, velike su šanse da se i vaša anksioznost ublaži. Više smeha uz manje stresa i anksioznosti takođe može poboljšati kvalitet našeg sna“, smatraju u ProAktivi.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari