CAT zatražio od Srbije da se uzdrži od izručenja državljanina Kirgistana 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV/MO)

Komitet Ujedinjenih nacija protiv torture (CAT) zatražio je od Srbije da se uzdrži od izručenja državljanina Kirgistana A. S. (31) koji je 2. avgusta 2021. godine uhapšen po sletanju na beogradski aerodrom, na osnovu Interpolove poternice zbog sumnji na terorizam i učešće u ratu na stranoj teritoriji.

Njegov pravni zastupnik Nikola Kovačević je za Radio Slobodna Evropa izjavio da on ne bi smeo da bude izručen i upozorio da postoji osnovana mogućnost da po povratku u Kirgistan bude izložen mučenju i drugim oblicima zlostavljanja, političkom i etničkom progonu i nepravičnom i politički montiranom sudskom postupku.

Kovačević je ukazao da se pravosudni organi Srbije prilikom donošenja odluke o izručenju nisu upuštali u ispitivanje nijednog od navedenih rizika, što predstavlja nastavak dosadašnje prakse Srbije kada su ovakvi slučajevi u pitanju.

„Političke tenzije koje su uslovile masovni progon, ubistva, arbitrarna hapšenja i politički montirane sudske procese 2010. i 2015. godine u Kirgistanu, jedan su od osnovnih razloga zbog čega A.S. ne bi smeo da bude izručen u Kirgistan“, rekao je Kovačević za RSE.

U dopisu koji je pravnim zastupnicima uputio CAT navedeno je da je taj komitet odlučio da zatraži od Srbije da se privremeno uzdrži od izručenja Kirgistanu, dok je slučaj na razmatranju u Komitetu.

Kako se navodi u žalbi upućenoj CAT, A.S. je državljanin Kirgistana uzbekistanskog porekla koji je napustio Kirgistan 2015. zbog čestih tenzija i lošeg odnosa vlasti prema etničkim Uzbecima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari