"Čekala sam ga i nisam mogla da spavam zbog njega": Pitali su mališane u Srbiji kakav je Deda Mraz, odgovori će vam zagrejati srca (VIDEO) 1Foto: Promo

Stiže Nova godina, a najmlađi je sa nestrprljenjem očekuju. Prvo što ih asocira na praznike su Deda Mraz i pokloni. Ali, da li se zapitamo koliko Nova godina znači onim mališanima koja ne žive u svojim domovima i ko njima donosi poklone?

Upravo to se zapitala jedna grupa dece i odlučila da spremi iznenađenje za svoje vršnjake. Dok su to predano radili, mi smo ih pitali šta oni, u stvari, misle o Deda Mrazu i praznicima.

„Dolazi Nova godina, recimo, nikada se neće ponoviti ova ista godina“; „To je lepo kad svi zajedno kitimo tu jelku, jednu ogromnu“; „Deda Mraz ima crne čizme, ima crvene trenerke“; „On izgleda buckasto“; „Čekala sam ga i nisam mogla da spavam zbog njega“…ovako klinci zaposlenih u jednoj našoj kompaniji opisuju Novu godinu, Deda Mraza i prazničnu euforiju.

Kompletnu priču o akciji organizovanoj za decu koja, nažalost, ove godine neće provesti praznike u toplom, porodičnom domu pogledajte u videu:

Praznične poruke dece koja su se našla na novogodišnjem vašaru koji je ovom prilikom organizovan govore koliko je najmlađima važno zajedništvo i kontakt.

„Sreća je kad napraviš za dugaricu svoju narukvice“; „Sreća je kad nekog voliš“, „Prijateljstvo je kada svi zajedno se družimo“ – rekla su deca koja su se tog dana našla u SOS Dečjem selu „Dr Milorad Pavlović“, u Sremskoj Kamenici, gde je za gotovo 100 mališana priređena praznična čarolija, poseta Deda Mraza, božićna predstava, podela paketića i vatromet koji je celu atmosferu pretvorio u najlepšu prazničnu noć. Posetiocima nije promaklo ni „mesto za tople zagrljaje“, krofne i druge đakonije…

"Čekala sam ga i nisam mogla da spavam zbog njega": Pitali su mališane u Srbiji kakav je Deda Mraz, odgovori će vam zagrejati srca (VIDEO) 2
Foto: Promo

Novogodišnji karavan ove godine obišao je 23 grada širom Srbije, posetio više od 50 dečijih bolnica, domova za nezbrinutu deci i drugih dečijih institucija, i sa više od 5.000 mališana obradovao novogodišnjim paketićima.

Koliko je ceo ovaj događaj bio neverovatan najviše govore dečiji osmesi i sreća na njihovim licima, a zadovoljstvo svemu što su videli nisu krili ni zaposleni u Dečjem selu.

„Ovaj Novogodišnji vašar je nešto najlepše što smo imali do sada kod nas. Deca su zaista presrećna i stvarno verujem da je ovo jedan od onih događaja koji će dugo pamtiti. Posebno nam je drago što je to organizovano kod nas u dvorištu, jer to svima nama u sistemu za rad sa socijalno ugroženom decom daje dodatnu motivaciju da zajedno pomeramo granice i da od naše institucije stvorimo još lepše i bolje mesto za sve mališane i stariju decu koji se kod nas nalaze“, rekao je Radenko Kondić, rukovodilac Službe za smeštaj i zbrinjavanje dece i mladih u SOS Dečijem Selu, u Sremskoj Kamenici.

Dečje selo u Sremskoj Kamenici nastalo je u velikoj porodici SOS Dečjih sela. Otvoreno je 1975. godine kao stoto u svetu i prvo u Istočnoj Evropi. Izgrađeno po ugledu na druga Dečja sela na temeljnim vrednostima SOS Kinderdorf organizacije, kao što su odgovornost, istrajnost i pre svega posvećenost.

U Sremskoj Kamenici su živeli i stvarali najveći dobrotvori koji su svoj život i imovinu posvetili humanitarnom radu i deci, poput najvećeg dečjeg pesnika Jovana Jovanovića Zmaja.

"Čekala sam ga i nisam mogla da spavam zbog njega": Pitali su mališane u Srbiji kakav je Deda Mraz, odgovori će vam zagrejati srca (VIDEO) 8

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari