Centar za istraživanje i edukaciju o Holokaustu: Ko ruši Staro sajmište? 1Staro sajmište, kula Foto: FoNet/Marko Dragoslavić

Centar za istraživanje i edukaciju o Holokaustu objavio je danas da je započelo rušenje nemačkog paviljona na Starom sajmštu, jedne od sačuvanih zgrada logora, a gradsku upravu Beograda pozvao u da zaštiti celokupan istorijski prostor nekadašnjeg nacističkog logora na Sajmištu.

Uklonjen je krov sa jedne od zgrada paviljona i srušene su okolne posleratne zgrade nekadašnje firme „Rade Končar“, a rušenje se obavlja bez identifikacije izvođača i table sa informacijom o gradilištu, navodi Centar na Fejsbuku.

Ističe se da ni zgrada nemačkog paviljona, ni polovina površine logora na Sajmištu nisu stavljeni pod zaštitu Zavoda za zaštitu spomenika grada Beograda.

To nije učinjeno „uprkos našim pokušajima i pokušajima jevrejske zajednice u Srbiji da se to učini i da ista uđe u sastav ustanova memorijalnog centra na mestu logora“, naglašava Centar.

Pozivajući na obustavu planova za rušenje Nemačkog paviljona, Centar je od Skupštine grada Beograda zatražio zaštitu celokupnog istorijskog prostora logora na Sajmištu, kao i Savskog mosta.

„Podsećamo da je u toku rušenje centralne kule Sajmišta za izgradnju kopije sa panoramskim liftom, kao i ilegalni radovi na proširenju fudbalskog kluba ‘Brodarac'“. ističe Centar u objavui na društvenim mrežama.

Reporter FoNeta danas je na prostoru Starog sajmišta oko paviljona zatekao zatekao porušene objekte sa koji su skinuti krovovi, hangari su prazni, a ispred njih stoji parkirani bager.

Tabla sa informacijama o građevinskim radovima nije postavljena, a zaposleni u okolnim objektima nisu želeli da komentarišu započeto rušenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari