Centar za pravosudna istraživanja neće u izbor "istaknutih pravnika" za Visoki savet sudstva 1Foto: Freeimages/Janson Morison

Nevladina organizacija Centar za pravosudna istraživanja (CEPRIS) saopštila je danas danas da neće učestvovati u postupku predlaganja ili javne podrške kandidatima, odnosno novouvedenim „istaknutim pravnicima“, za članove Visokog saveta sudstva (VSS) koje bira Skupština Srbije.

CEPRIS je u saopštenju naveo da je Skupština raspisala konkurs za izbor članova tog saveta 10. februara, dan nakon što je usvojen set pravosudnih zakona koji prati ustavne promene u toj oblasti i da rok za prijavu ističe uskoro, ali da u njemu neće učestvovati jer smatraju da su „pretežno negativno određeni“ kriterijumi za izbor „istaknutih pravnika“.

„CEPRIS ostaje pri stavu iznetom tokom postupka izrade zakona, da ovako određeni kriterijumi ne mogu dovesti do izbora najboljih kandidata, odnosno do izbora kandidata koji su našoj profesiji doprineli na pozitivan način, onaj koji ih preporučuje da postanu članovi najviših pravosudnih tela“, navodi se u saopštenju te organizacije.

Kao neke od problema, naveli su i to što je u postupku izbora „istaknutih pravnika“ onemogućeno starijima od 65 godina da konkurišu za tu poziciju, uz ocenu da je ta odredba diskriminatorna i da za nju „ne postoji valjano opravdanje“.

Odluku da ne učestvuju u postupku predlaganja i podrške kandidatima, kako su dodali u saopštenju, doneli su i zbog činjenice da prijava na konkurs nijednom kandidatu ne obezbeđuje učešće u postpuku izbora.

„Za stvarno razmatranje prijave potreban je predlog člana skupštinskog odbora za pravosuđe, što rešenje iz člana 151 stav 3 Ustava čini dodatno politizovanim (Ustav ovlašćuje Odbor da Skupštini predloži kandidate za izbor, ali ne i da vrši preselekciju kandidata iz javnog konkursa)“, naveli su u saopštenju.

Najavili su da će nastaviti da prate postupak primene Zakona o Visokom savetu sudstva i da se zalažu za izmene neadekvatnih zakonskih rešenja, odnosno bilo kakvih aktivnosti koje ukazuju na to da taj postupak koji je u toku, „ne može garantovati izbor najboljih kandidata u Visoki savet sudstva“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari