Inspektori za zaštitu životne sredine sa juga Srbije na području Vlasine dosad su protiv dvadesetak berača borovnice podneli prekršajne prijave zbog toga što su u berbu krenuli pre zakonskog roka i s beračicama koje svojim „češljevima“ uništavaju ovaj plod koji je još u fazi zrenja.

Uprkos kaznama od 5.000 do 50.000 dinara, berači su okupirali područje podno planine Čemernik gde borovnice ima u izobilju, a na to ih je nagnala i visoka otkupna cena ovog voća koja se kreće od 300 do 500 dinara za kilogram, pa zbog toga svi žure da se dokopaju što više kilograma borovnice i ostvare nemalu zaradu.

– Branje ovog voća nije zabranjeno, ali to treba da se radi pažljivo, jer je biljka osetljiva. Berači za to koriste improvizovane beračice koje liče na guste češljeve što u potpunosti oštećuje korenov sistem biljke koja naredne godine ne može da rađa – pojašnjava Nadica Stojmenović, republički inspektor za zaštitu životne sredine za sedam opština Pčinjskog okruga.

Berači naoružani „češljevima“ na taj način dnevno mogu da uberu i do 150 kilograma ovog voća. Zbog borovnice, ali i drugih ekoloških relikata flore i faune Vlada Srbije je 2006. poglasila područje Vlasine za region sa izuzetnim odlikama, i to prve kategorije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari