Čestitke zvaničnika i lidera političkih stranaka iz RS povodom izbora novog patrijarha SPC-a 1Parlament Republike Srpske Foto: EPA/MIKKO PIHAVAARA

Zvaničnici Republike Srpske i predsednici političkih partija iz RS čestitali su mitropolitu zagrebačko-ljubljanskom Porfiriju izbor za 46. patrijarha Srpske pravoslavne crkve.

„U ime Narodne skupštine Republike Srpske i svoje ime čestitam Vam izbor na tron Svetog Save kao 46. patrijarha srpskog i iskreno Vam želim uspjeh na toj najuzvišenijoj dužnosti“, naveo je u čestitki predsednik Narodne skupštine RS i predsednik DEMOS-a Nedeljko Čubrilović.

On je izrazio nadu da će novoizabrani patrijarh „nastaviti da brine i moli se za sve pravoslavne vernike u Republici Srpskoj, BiH i Crnoj Gori, kao i za sve pravoslavne hramove, što je Srpska pravoslavna crkva činila i do sada“.

Istakao je da veruje da će novoizabrani patrijarh srpski pomoći jačanju saradnje i suživota, kako u Srbiji, Republici Srpskoj, tako i u Bosni i Hercegovini i u celom regionu.

Čestitku je uputio i lider Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović, koji je novom srpskom patrijarhu poželeo „snagu i mudrost da očuva sabornost našeg naroda i snagu SPC, pod čijim okriljem smo opstali kao narod i očuvali svoju veru“.

Borenović je u čestitki novoizabranom patrijarhu srpskom istakao da su njegove poruke mira, ljubavi i pravde, koje je uvek upućivao tokom dugogodišnje službe, svima nadahnuće za čovekoljublje kao univerzalnu vrednost.

„Tokom godina dokazao je istinsku privrženost načelima praštanja i pomirenja kojima se uvek vodio, a pružena ruka pomoći mnogim nevoljnicima pokazatelj su ljubavi koju širi. Spremnost na dijalog i širok krug kontakata u pravoslavnim crkvama i drugim verskim zajednicama pokazuju da je srpski pravoslavni narod u izazovnim vremenima blagoslovljen mudrim patrijarhom“, istakao je Borenović.

Čestitku je uputio i predsednik Demokratskog narodnog saveza (DNS) Nenad Nešić, koji je izrazio uverenje da će novi patrijarh SPC-a, poput njegovih velikih prethodnika, „tragajući za mirom i pravednošću, koji su preko potrebni našem narodu i celom svetu, biti svetionik i najjači branik srpskom narodu u njegovim izuzetnim naporima za očuvanje teritorijalne celovitosti Srbije na Кosovu i Metohiji i jačanju Republike Srpske“.

„U izazovima koji su pred našim narodom oni koji nas kušaju ponajmanje su vođeni hrišćanskom ljubavlju i bratstvom“, naveo je Nešić.

Dodao je da je srpski narod sa svojom crkvom „uspevao je da opstane zato što je na tronu svetog Save imao ljude koji su nas opominjali da je iznad nas uvek Hristovo carstvo nebesko“.

Sabor SPC-a danas je za 46. patrijarha SPC-a izabrao vladiku zagrebačko – ljubljanskog Porfirija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari