Nešto više od dva sata leta bilo je potrebno košarkašima Srbije da čarterom iz Beograda stignu u Granadu, gde će odigrati prvu fazu Svetskog kupa u Španiji (30. avgust – 14. septembar). Takmičenje u najkvalitetnijoj i najujednačenijoj grupi A uslovilo je i raspored obaveza, ali i režim svakodnevnog ponašanja u taboru izabranika Aleksandra Đorđevića.

Već na prvi pogled može se uočiti određena promena i atipičnost u konačnom spisku 12 igrača koji će predstavljati našu zemlju na planetarnom takmičenju. Selektor je odlučio da povede čak četvoricu centara, dok je recimo njegov prethodnik Dušan Ivković praktikovao da u konkurenciji ima trojicu igrača na poziciji pet, a neretko se dešavalo da samo dvojica klasičnih centara budu deo ekspedicije. U skladu sa tim očigledno je da je mladi stručnjak svestan da kapiten Nenad Krstić neće biti spreman za sam start prvenstva i duel protiv Egipta koji je na programu u subotu od 15.30. Kako je i sam selektor istakao, od centra Efesa očekuje se da postepeno poboljša formu i da igru tempira u skladu sa sve većim izazovima koji očekuju selekciju Srbije tokom šampionata. Jasno je da je Luka Mitrović iz tih razloga poslednji otpao sa spiska putnika na Svetski kup, pošto je Đorđević odlučio da jedini krilni centar bude Stefan Birčević, a da Nemanja Bjelica sa pozicije krila upravo bude prekomandovan na mesto četvorke. Košarkašu Fenerbahčea ova uloga nije nepoznata, naprotiv, često se tokom karijere, pogotovo dok je igrao u Laboral Kući, pa i u istanbulskom velikanu, suočavao sa odlukama trenera da ga „vide“ kao četvorku, iako je utisak da je produktivniji i korisniji na poziciji klasičnog krila.

Poput prijatelja Nenada Krstića ni Miloš Teodosić nije dovoljno spreman za prvi izazov na Svetskom kupu. Zbog oporavka od povrede skočnog zgloba popularni Teo nije trenirao punim intenzitetom sve do polaska na planetarno takmičenje. Sam je priznao da je tek poslednja tri ili četiri treninga uradio pod maksimalnim opterećenjem, što je ipak nedovoljno da start šampionata dočeka u željenoj formi. U skladu sa tim Srbija će imati trojicu igrača na mestu organizatora igre, međutim Teodosić, pa i Stefan Jović pomagaće Bogdanu Bogdanoviću u ulozi beka šutera, pogotovo nakon što je selektor odstranio Vladimira Micova iz reprezentacije.

Nema sumnje da će na posebnom iskušenju biti sadašnji i nekadašnji igrači Crvene zvezde. Nikola Kalinić i Marko Simonović pokrivaće poziciju krila. Njihove igračke karakteristike dosta su različite, a opet dovoljno poželjne da se adekvatno upotpune i iskoriste tokom prvenstva. Kalinić je igrač zadužen za promenu ritma. Veoma je koristan u fazi kontranapada, u igri na takozvanom „otvorenom terenu“, a pritom je tip igrača koji konstantno ide na ofanzivni skok, u čemu ume da bude poprilično dosadan i napadan za rivalsku odbranu. To su kvaliteti koji su mu i omogućili da prošle sezone debituje za reprezentaciju Srbije na Evropskom prvenstvu u Sloveniji. Šut mu nije jača strana, u odnosu na Marka Simonovića, koji je upravo iz tih razloga i poveden na Svetski kup. Novi član Orteza odlikuje se solidnom preciznošću za tri poena. Procenti su mu veći kada šutira iz mesta i to uglavnom iz kornera, a smanjuju se kada je primoran da šutira iz driblinga, pri čemu često gubi balans, pada na leđa u doskoku… Kontakt igra i čvršća odbrana nikako mu ne pogoduju, ali zato ume da veže nekoliko šuteva za tri poena, što bi selekciji Srbije moglo veoma da znači u Španiji.

Teško je proceniti koji su krajnji dometi naše reprezentacije na Svetskom kupu, da bi se o tome uopšte razmišljalo neophodno je da Srbija u prvoj fazi uzme meru Francuskoj ili Brazilu kako bi izbegla četvrto mesto u grupi, pod uslovom da savlada Egipat i Iran. Kvalitet za tako nešto sigurno ima, ali će pozitivan rezultat iz tih duela umnogome zavisiti od toga da li će Teodosić i Krstić podići nivo igre do tih susreta.

Litvanci ostali bez Kalnietisa

Mantas Kalnietis neće igrati za Litvaniju na Svetskom kupu. U poslednjoj proveri protiv selekcije Hrvatske prvi plej Litvanaca iščašio je ključnu kost, zbog čega će propustiti prvenstvo u Španiji. On je bio prva opcija na mestu jedinice, a nakon njegove povrede selektor Jonas Kazlauskas moraće da vrati već „otpisanog“ Adasa Juškevičiusa.

Amerikanci se poigravali sa Slovenijom

U poslednjoj proveri uoči početka Svetskog kupa reprezentacija SAD na ubedljiv način preslišala je Sloveniju (101:71) pokazavši da je uprkos brojnim otkazima verovatno prvi favorit za osvajanje zlata. U sastavu Amerike najefikasniji bili su igrači iz centarske linije Entoni Dejvis (18p, 9sk, 5bl) i Kenet Farid (14p, 8sk). U sastavu Slovenije istakli su se Zoran Dragić (16p) i Edo Murić (14p).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari