Na nedavnim takmičenjima saobraćajnih i mašinskih škola, održanim u Leskovcu i Čačku, četiri učenika pirotske Tehničke škole u veoma jakoj konkurenciji postali su republički prvaci, osvojivši maksimalni broj bodova, medalje i pehare.

Na republičkom takmičenju saobraćajnih škola, u disciplini tehničar drumskog saobraćaja, maturanti Nenad Rajković i Ivan Tošić postali su republički prvaci sa 998 od mogućih 1.000 bodova. Njihovi mentori su profesori Milutin Savić i Dragana Marinković za teorijski, instruktori vožnje Zoran Todorović i Vasil Aleksov i organizator praktične nastave Dragan Sotirov.

Na Republičkom takmičenju mašinskih škola Srbije, održanom u Čačku, Danijel Velkov i Nikola Janković, učenici trećeg razreda ove škole, takođe su osvojili prvo mesto u disciplini autolimar, odnosno u disciplini bravar. Mentor Nikoli Jankoviću za praktični deo bio je Borivoje Golubović, a za teorijski Jasmina Jovanović. Mentor Danijelu Velkovu za praktični deo bio je Ljubisav Pešić, a za teorijski Jasmina Jovanović.

Ivan Tošić i Nenad Rajković nadmetali su se u vožnji automobila i teorijskom delu i ovo je njihov najveći uspeh.

– Nadmetali smo se u trećoj, najtežoj katerogiji tehničar drumskog saobraćaja i bila je velika konkurencija iz svih škola Srbije. Za takmičenje smo se spremali mimo nastave i mnogo smo radili. Maksimalno su nam pomogli naši profesori i mentori – kaže Ivan, dodajući da će se upisati u Visoku tehničku školu u Nišu.

Nenad dodaje da je bilo više od 200 učenika iz Srbije.

– Najpre smo odmerili snage u teorijskom delu i pokazali šta znamo iz saobraćaja, a u drugom delu – vožnji „juga“ – na poligonu smo takođe morali da pokažemo znanje i spretnost. Vreme predviđeno za sve operacije bilo je 22,25 minuta, a uspeli smo za 2,27 minuta i imali najbolje vreme, i to bez greške – kaže Nenad, dodajući da namerava da upiše Saobraćajni fakultet u Beogradu.

Nikola Janković i Danijel Velkov, učenici trećeg razreda smera tehničar za kompjutersko upravljanje takođe su školi osvetlali obraz u Čačku.

– Za ovo takmičenje spremamo se od novembra prošle godine. Najpre smo se nadmetali u poznavanju predmeta mašinske struke u teorijskom, a u praktičnom delu sam radio umetak brave gde je potrebna velika preciznost. Učestvovalo je 26 učenika iz Srbije – kaže Nikola.

I Danijel se za ovo takmičenje dosta spremao.

– Bila je velika trema i jaka konkurencija u disciplini autolimar. Radio sam deo koji se zove obujmica. Ovo je moj prvi veliki uspeh. U školi imamo dobre uslove za nastavu i praktični deo. Svi su se radovali našem uspehu, školski drugovi, profesori i uprava škole – kaže Danijel.

Nismo iznenađeni

Dragana Marinković, mentor, profesorka stručnih predmeta iz oblasti saobraćaja, izuzetno je zadovoljna uspehom svojih učenika na koje je jako ponosna.

– Mislim da smo ove godine izabrali najbolje učenike za takmičenje i sa njima dosta radili. Uspeh je tim veći što je saobraćajni smer najmlađi smer u školi. Ovo je uspeh celog razreda.Od četiri takmičenja na kojima smo učestvovali, imamo tri medalje – kaže Marinkovićeva. Profesorka stručnih predmeta i mentor Jasmina Jovanović kaže da su se za ovo takmičenje dobro pripremili.

– Nismo iznenađeni jer smo mnogo radili. Zasluge svakako pripadaju Nikoli i Danijelu koji su bili izuzetno zainteresovani da se što bolje pripreme za takmičenje.Oni su redovno dolazili na sve naše pripreme i mnogo radili. Radosni smo zbog njihovog uspeha – kaže profesorka Jovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari