CINS: U borbi protiv korone neke osnovne škole traže sapune i ubruse od roditelja 1Foto: Pixabay/congerdesign

Nakon što su prvi slučajevi korona virusa registrovani u Srbiji, Ministarstvo prosvete pozvalo je škole da pojačaju brigu o higijeni, navodeći da nema potrebe za prekidom nastave. CINS saznaje da neke škole nisu bile spremne za ovakvu situaciju, te da se dovijaju ne bi li obezbedile sapune i druga higijenska sredstva. Iako danas tvrde da su obezbeđeni, neki direktori su pomoć tražili i od roditelja.

Prema podacima Zavoda za statistiku iz 2018. godine, osnovne škole u Srbiji pohađa preko pola miliona učenika. Ipak, potrebe za prekidom rada škola nema, smatraju u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Umesto toga, osnovnim i srednjim školama je poslata „obavezujuća preporuka” u kojima se, između ostalog, od škola traži da redovno čiste dvorišta, učionice, podove, vrata i klupe, kao i da snabdevaju toalete, učionice i trpezarije sapunom.

Međutim, kako Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) saznaje, najmanje nekoliko osnovnih škola na teritoriji Beograda i jedna u Novom Sadu zamolili su roditelje učenika da u školu donesu potrebna sredstva.

Jedan od primera je Osnovna škola Sveti Sava u Lazarevcu, gde je roditeljima u sredu, 11. marta, rečeno da deca ponesu sapune i maramice.

„Nije istina da u školama nema sapuna, već je istina da 12 puta dnevno prosečno moramo da dopunjemo te sapune. Dakle, samo želim da vam kažem šta je prava istina, svidelo se to nekom ili ne”, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na konferenciji za novinare u sredu 11. marta govoreći o korona virusu i mogućem zatvaranju škola, prenosi CINS.

Prvi slučaj u Srbiji registrovan je 6. marta, a broj je nastavio da raste, te u ovom trenutku Srbija broji 31 zaraženog. Vlada Srbije je zabranila okupljanja u zatvorenom javnom prostoru kada ona podrazumevaju boravak više od 100 ljudi, zbog čega su otkazane mnoge predstave, koncerti, zabranjene posete domovima za stare i tome slično.

U Srbiji je prema najnovijim podacima od jutros, otkriveno sedam novih slučajeva zaraženih korona virusom, što ukupno čini 31 obolelog od pojave novog virusa u Srbiji, javlja covid19.rs

Ceo tekst pročitajte na sajtu www.cins.rs

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari