City Magazine slavi 13. rođendan 1

Ukoliko ste sklonim gradskim događajima ili kupovini, teško je da se niste barem jednom sreli sa City Magazine u nekoj od knjižara, bioskopskih sala ili šoping centara.

Upravo taj City Magazine, besplatni magazin za urbani život slavi 13. rođendan, tim povodom razgovaramo sa idejnim tvorcem ovog izdanja, Ivanom Bevcem.

Ukoliko nas osnovno matematičko znanje služi, 2008. godine pokrenuli ste City Magazine. Da li se sećate trenutka kada ste odlučili da ćete to učiniti i šta je stimulisalo ideju o lansiranju?

– Tokom ranih 2000tih bio sam u prilici da često poslovno putujem po regionu i u Sloveniji sam prvi put video tamošnje izdanje City Magazina. Pošto sam već imao višegodišnje iskustvo pisanja za novine, ali i dobre marketinške veze prepoznao sam da je ovo nešto što Beogradu i Srbiji nedostaje. Stupio sam u kontakt sa vlasnicima licence, najvećom belgijskom izdavačkom kućom „Roularta Media Group“, ubedio ih da im nakon Pariza, Bordoa, Brisela, Marseja, Ljubljane i Zagreba baš Beograd bude mesto na kome će lansirati novo izdanje.

U kom društvenom i medijskom kontekstu je izašao prvi broj?

– Sada to izgleda kao drevna prošlost. Štampa je bila daleko uticajnija i tiražnija, internet je koristilo mnogo manje korisnika, mobilni telefoni su služili samo za razgovor i slanje SMS poruka, a Facebook i Twitter su bili novosti.  Te godine je Beograd bio domaćin Pesme Evrovizije, a na izborima je pobedila lista „Za evropsku Srbiju – Boris Tadić“. Kažem vam, drevna prošlost.

City Magazine je trenutno tinejdžer sa svojih 13 godina postojanja, kako gledate na njegov rast i razvoj? Na šta ste najponosniji?

City Magazine slavi 13. rođendan 2– Na to što smo uprkos svim turbulencijama, ekonomskim i društvenim, globalnim i lokalnim, svetskim ekonomskim krizama, pandemijama, poplavama, vanrednim izborima i vanrednim stanjima – opstali. I što nam je to uspelo bez pravljenja ozbiljnijih kompromisa uz insistiranje na urbanoj orijentaciji i kvalitetu.

U koliko gradova i u kom tiražu je City Magazine dostupan danas?

– City Magazine je dostupan u desetak najvećih gradova Srbije, svakom meseca izlazi u tiražu od 60.000 primeraka.

U martu ove godine je City Magazine postao deo United Media, a tom transkacijom i deo Dan Grafa, izdavača dnevnog lista Danas. Šta je dobro donela ova novina?

– Donela je neophodnu stabilnost, neophodnu u sada već skoro dvogodišnjoj pandemičnoj stvarnosti, a tek će doneti kroz procese integracije i koriššenje velikih resursa najveće medijske kompanije na ovim prostorima.

Kako vidite City Magazine na proslavi svog 20. rođendan?

– Vidim ga kao obimnije i tiražnije, možda i regionalno izdanje, kao portal koji se čita još masovnije, svuda gde se ovaj naš (kako god ga ko zvao) jezik razume bez prevoda, kao medij koji prati, ali i utiče na našu kulturnu scenu. Najbolje tek dolazi.

I na kraju kada možemo očekivati rođendanski broj, te šta nas od sadržaja u njemu očekuje?

– Rođendanski broj izlazi u ponedeljak 25. oktobra, a dan kasnije biće dostupan i svim čitaocima dnevnog lista Danas jer će biti insertovan u njega i tako će dospeti i do čitalaca koji ne žive u gradovima gde se City distribuira. Na 48 strana donosimo aktuelne teme, o teorijama zavere pričali smo sa Iris Žeželj, profesorkom socijalne psihologije, intervjuisali smo sjajnu domaću kantautorku Anu Ćurčin, spisateljicu Lamiju Begagić i glumicu Jovanu Stojiljković, ispratili smo šta to ima novo u Muzeju nauke i tehnike, doneli pregled novih muzičkih izdanja, filmova i najave izložbi, a posebnu poslasticu predstavlja gourmet dodatak u kome će uživati svi pravi hedonisti. Potrudili smo se da rođendanski broj bude zaista krcat sjajnim sadržajem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari