Članovi neformalne inicijative "Pacijenti Paunove" održali protest: Bolnica da ostane na istom mestu 1Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Članovi neformalne inicijative „Pacijenti Paunove“ okupila se danas ispred Dnevne bolnice za bolesti zavisnosti „Branko Gačić“ u Beogradu tražeći da bolnica ostane na istom mestu.

Okupljeni su nosili transparente „Borba za mentalno zdravlje“, „Ne kockajte se sa ljudskim zdravljem i životima“, „Tri građevinska zakona jača od tri zdravstvena zakona“, „Ko Paunovu zatvara, bolesti vrata otvara“, „Teško državi koja ovako brine o mentalnom zdravlju“, „Ostavite bolnicu na miru“ i „Kap koja je prelila čašu“.

Terapeutkinja u bolnici Danica Bošković Đukić ispričala je istorijat bolnice od 1980-ih, te istakla da su prvi koji su u Srbiji počeli da se bave lečenjem ljudi koji imaju problem sa kockanjem.

Ona je rekla da se bitka hoće li Paunova opstati vodi 13 godina, jer su kadrovski smanjeni i da je od 16 programa koji su pokrivali celokupnu problematiku porodice, morali da sačuvaju samo programe bolesti zavisnosti hemijskog i nehemijskog tipa.

Bošković Đukić rekla je da ih 13 godina muči pitanje kako će održati higijenu i da su se o higijeni i enterijeru starali sami zaposleni i pacijenti, a da su molbe upućene vlastima bile uzaludne.

„Dočekasmo da nas zatvore, da nas onemoguće da radimo. Mi sada nemamo uslove za rad. Radili smo u svim teškim uslovima, tokom korone, poplava, blizine ratnih područja, a sada smo onemogućeni da radimo“, rekla je Bošković Đukić.

Ona je ipak dodala da su terapeuti dostupni svojim pacijentima.

Predsednik kluba lečenih alkoholičara „Paunov vrt“ Dejan Đoković rekao je da nema nikakvih informacija o tome da će obećano privremeno rešenje na Vračaru biti realizovano.

Ta zgrada stoji u istom stanju, radovi nisu počeli, rekao je Đoković i dodao da žele da pokažu da je rešenje potrebno što pre.

On je kazao da su na današnji skup pozvani predstavnici gradske vlasti, na čelu sa gradonačelnikom i gradskim menadžerom, da počnu dijalog, ali se niko nije odazvao.

„Pitamo zašto ovaj objekat nije podoban za rekonstrukciju, 40 godina rada i rezultata govori o uspehu i dobroj tradiciji koju bismo želeli da nastavimo na istom mestu“, rekao je Đoković.

Pacijenti okupljeni u dvorištu Paunove čitali su svoje radove koji govore o bolnici i njihovom lečenju i zahvalnosti stručnjacima koji su im pomogli u životu.

Protest će biti održan i narednog četvrtka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari