Članstvo Srbije u NATO nije tema 1Foto: EPA / ZURAB KURTSIKIDZE

Poruka koju NATO stalno šalje glasi je da smo statusno neutralni kada je reč o
Kosovu i podržavamo stabilnost svih zajednica na tom području, izjavio je za Dojče vele predstavnik Alijanse zadužen za Zapadni Balkan Lori Voker.

On dodaje da Srbija ne traži članstvo u NATO i niko ne pokušava da je podstakne u tom pravcu.

Mi smo i više nego srećni da radimo sa Srbijom na bazi vojne neutralnosti o kojoj je odluku doneo njen parlament, baš kao što to radimo sa mnogim drugim zemljama – Austrijom, Finskom, Švedskom ili Irskom, rekao je Voker.

Mi u stvari imamo dobre odnose sa Srbijom, kako u pogledu praktične saradnje, tako i političkom dijalogu, pa pitanje članstva za nas nije tema, istakao je on.

Nastavićemo da podržavamo zemlje regiona i njihove sposobnosti da donose sopstvene odluke, a povećali smo i saradnju sa Evropskom unijom u pogledu podrške tim zemljama, napomenuo je Voker.

Mislim takođe da moramo da budemo oprezni i sagledamo činjenice: ponekad se ruski uticaj u regionu preuveličava. Ako uzmete na primer Srbiju i pogledate statistiku ruske trgovine sa tom zemljom, vidite da taj udeo čini oko osam odsto od ukupne trgovine Srbije, dok je udeo EU više od 60 procenata. Te stvari moramo da imamo vidu, rekao je Voker.

Voker je rekao da NATO podržava dijalog Beograda i Prištine.

Naša poruka je da se gleda dugoročno, da se zadrži mir, da porast nacionalističke retorike nije nikome u interesu, iako se ovakve stvari dešavaju s vremena na vreme, tu i tamo.

Ali, u suštini, mi smo tu kako bismo imali stabilizujući i umirujući uticaj na ono što se dešava u regionu, zaključio je Voker.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari