Čomić: Romi suočeni sa ograničenim mogućnostima od obrazovanja do stanovanja 1Foto: BETA PHOTO/ NENAD STOJANOVIC

Romi u Srbiji suočavaju sa ograničenim mogućnostima u većini segmenata ljudskog razvoja: od obrazovanja, zdravlja, zapošljavanja, stanovanja do životnog standarda, upozorila je danas ministarska za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić.

Ona je u pisanoj izjavi uoči Svetskog dana Roma,  8. aprila, navela da je životni vek romske populacije u prenaseljenim podstandarnim naseljima sa ograničenim pristupom komunalnim uslugama, pogoršan tokom epidemije Kovida 19 i da je učenje na daljinu uvedeno zbog epidemije najviše pogodilo romsku decu koja nemaju pristup internetu ili računaru.

Podsetila je da je na inicijativu Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, Vlada Srbije formirala Koordinaciono telo za socijalno uključivanje Roma i Romkinja.

Navela je i da je u toku izrada Akcionog plana do 2024. godine, kojim je predviđeno aktivno uključenje Roma u pripremu i sprovođenje mera u borbi protiv ciganizma, segregacije, diskriminacije stanovanja i kraćeg životnog veka Roma.

„Donet je Zakon o izmenama i dopunama zakona o zabrani diskriminacije i njime je u potpunosti izvršeno usklađivanje osnovnog zakona sa pravnim tekovinama Evropske unije“, navela je ministarka, preneo je njen kabinet.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari