"Lepo je videti da crkva baštini univerzalne vrednosti": Sagovornici Danasa o pozivu patrijarha da se da krv u crkvama 1Foto: SPC

Patrijarh Porfirije pozvao je sveštenstvo i narod da se u nedelju, 4. februara pridruže akciji dobrovoljnog davanja krvi koju organizuju Crveni krst Srbije i Institut za transfuziju krvi. Interesantno je da se pored zdravstvenih ustanova u kojima se tradicionalno daje krv, akcija ovoga puta sprovodi i u nekoliko hramova SPC u Beogradu, te dobrovoljci mogu dati krv i u hramu Svetog Save na Vračaru, kao i na još nekoliko mesta.

Pulmolog Dejan Žujović je ovu akciju i poziv patrijarha prokomentarisao u šaljivom tonu, rekavši da je lečenje našeg naroda svakako počelo u crkavama, pa se sada, kako kaže, vraćamo na staro.

„Napravili smo pun krug sa svetim Savom, počeli smo lečenje u samostanima i sad smo se izgleda tamo vratili, i baš bih voleo Porfirija da vidim u belom mantilu“, kaže Žujović.

„Bolje da poziva na davanje krvi nego da na primer zove papu, to kažem ja kao pravoslavni hrišćanin kršten u Žiči“, našalio se naš sagovornik.

Rekao je i da je neobično to što sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve preferira da se leči u bolnicama a ne u „magičnim manastirima“.

„Ja samo znam da sveštena lica izbegavaju ‘magični manastir’ Tumane i nešto više vole bezbožnički VMA. To mi nekako ne ide, ne uklapa mi se u priču“, navodi Žujović.

S obzirom na to da su rezvere krvi u Srbiji male, on je u duhovitom tonu izrazio želju da ta krv završi na pravom mestu.

„Nadam se da će ta krv ići transfuziološkom zavodu a ne nekoj paralelnoj, paracrkvenoj formaciji“, zaključio je Žujović.

Nenad Milosavljević, jedan od autora na portalu Njuznet, iako neretko kritikuje crkvu, pozdravio je ovu akciju dobrovoljnog davanja krvi na koju patrijarh poziva.

„Crkva često traži od naroda nešto i često ne znamo kuda to nešto na kraju ode, ali ovu inicijativu podržavam jer su jasni i transparentni i proces i svrha celog poduhvata. Bilo bi lepo da vidimo još ovakvih akcija u budućnost“, kaže Milosavljević.

Lekar toksikolog Aleksandar Dikić, je takođe pružio podršku ovoj akciji i poručio da „davanje krvi ne sme da stane“.

„Drago mi je da će se pored škola i mesnih zajednica, sada i crkve koristiti za jednu ovako humanu akciju. Lepo je videti da crkva baštini i promoviše univerzalne vrednosti“, kaže Dikić.

Kaže i da smo odavno pravazišli period kad su crkve pozivale na „prolivanje krvi“.

„Iz perioda kada su crkve (svih konfesija) pozivale na prolivanje tuđe krvi zarad klerikalno-šovinističkih ciljeva i uništavanja života krivovernika, došli smo do toga da crkva poziva na darivanje krvi radi produženja života, bez obzira da li je neko vernik, nevernik ili sujevernik“, zaključio Dikić.

Akcija dobrovoljnog davanja krvi biće sprovedene u nedelju 4. februara. Građani će moći da daju krv od 10 do 14 časova u hramu Svetog Save na Vračaru, u hramu Svetog Jovana Vladimira u naselju Medaković, u hramu Svetog Simeona Mirotočivog u Novom Beogradu i u hramu Pokrova Presvete Bogorodice na Zvezdari.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari