"SPC ima za cilj da nas što više udalji od EU": Sagovornici Danasa o izjavi patrijarha da Zakon o rodnoj ravnopravnosti cepa društvo 1Foto: BETAPHOTO/SPC/Milorad Vidović

Patrijarh srpski Porfirije je ponovo dospeo u žižu javnosti zbog ponovnog komentarisanja Zakona o rodnoj ravnopravnosti, navodeći da on cepa društvo i deli ljudsku ličnost iznutra.

Patrijarh je, otvarajući naučni skup „Srpski identitet, srpski jezik i Zakon o rodnoj ravnopravnosti“, u Narodnoj biblioteci Srbije, rekao da se čini da „taj zakon ima potencijal da pojedinca, ljudsku ličnost deli iznutra, diktirajući pod pretnjom sankcijama ljudima potpuno nesvojstven način mišljenja i opštenja koje proizilazi iz takvog mišljenja“.

Komentarišući patrijarhovu izjavu verski analitičar Vladimir Veljković kaže za Danas da Srpska pravoslavna crkva još od prošle godine aktivno sprovodi kampanju protiv Zakona o rodnoj ravnopravnosti, koji treba da poboljša stanje ljudskih prava pre svega prava žena.

„Mislim da ta kampanja SPC-a u stvari ima za cilj da zaustavi neku dalju demokratizaciju srpskog društva. Srbija već odavno ne usklađuje svoju politiku i svoje vrednosti sa Evropskom unijom, takva je situacija već nekoliko godina“, kaže Veljković.

Smatra da su pregovori sa Evropskom unijom i perspektiva učlanjenja zatvoreni i da praktično ne postoje.

„Ovakve crkvene inicijative u saradnji sa delovima intelektualne zajednice i politikom vladajućeg režima imaju za cilj da nas još više udalje od Evropske unije“, ističe Veljković.

Sanja Pavlović iz Autonomnog ženskog centra kaže da je ova izjava patrijarha Porfirija uopšte nije iznenadila.

„Od patrijarha, nažalost, nisam očekivala ništa drugo sem da ponovi da žene ne treba da budu ravnopravne sa muškarcima. Društvo cepa sveprisutno nasilje, uključujući mizoginiju koja se očitava i u ovoj izjavi patrijarha“, kaže Pavlović.

Profesor Slovenske lingvistike na Univerzitetu u Gracu Boban Arsenijević smatra da je u pitanju proksi sukob dveju ideologija, „jedne konzervativne, pseudotradicionalne, i jedne liberalno-kapitalističke, pseudoprogresivne“.

„Kako u direktnom ideološkom ratu obe stradaju, odnosno gube popularnost i bivaju razotkrivene, one sukob premeštaju na polje jezičke preskripcije“, kaže Arsenijević.

Naglašava da je važno prepoznati da sukob nije lingvistički, bar ne u smislu lingvistike kao nauke.

„Iako se u njemu koriste pseudolingvistički argumenti zasnovani na zloupotrebi naučnog lingvističkog znanja, i još češće na zabludama o jeziku predstavljenim kao naučni uvidi“. priča Arsenijević.

Kako kaže, ovaj „proksi sukob“ se „lomi o leđa“ nedužnih, odnosno govornika jezika.

„Oni bivaju zbunjeni, pa i uplašeni da će koriste li jezik ovako ili onako povrediti manjine, izdati veru i narod, ili jednostavno govoriti pogrešno, što su sve potpune besmislice sa mnogo štetnih posledica za funkcionisanje i napredovanje društva“, zaključuje Arsenijević.

Patrijarh Porfirije je ranije govorio i protiv rodno osetljivog jezika.

Patrijarh SPC je 16. aprila 2023. godine između ostalog, pozvao da se „obustavi nasilje nad srpskim jezikom“ , kao i da se ukinu odredbe „protivustavnog zakona“ kojim se rodno osetljiv jezik nameće.

On nije precizirao na osnovu čega je zaključio da je reč o zakonu koji je protivan Ustavu, jer se o tome Ustavni sud u Srbiji nije izjašnjavao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari