Crna Gora se neće dati 1

Omer Karabeg: Kakav će biti uticaj SPC i njenog mitropolita Amfilohija Radovića na novu crnogorsku vladu?

Zlatko Vujović: Uticaj SPC biće presudan. Crkva smatra da je ona dobila izbore i da treba da da mandatara, u konkretnom slučaju riječ je o gospodinu Krivokapiću. Ona će praktično da kontroliše vladu. Imaće i svoje zahtjeve – prije svega uvođenju vjeronauke u škole. SPC pokreću inicijativu da se na vrhu Lovćena obnovi kapela koju je kralj Aleksandar podigao u čast rođenja svoga sina Petra Drugog na mjestu gdje je nekada bila djelomično porušena Njegoševa kapela, a poslije je izgrađen mauzolej… Cilj SPC je stvaranje države u kojoj će pravoslavlje biti ključni element identiteta.

Sonja Biserko: SPC je bila i još uvek je glavni promoter i eksponent srpskog velikodržavnog projekta. Treba imati u vidu da Srbija nije odustala od programa koji je promovisao Slobodan Milošević. SPC je glavna institucija za sprovođenje tih strategija jer je jedina legitimna prekogranična institucija…

Karabeg: Da li će Crna Gora zadržati prozapadni kurs?

Vujović: Duboko vjerujem da Dritan Abazović duboko vjeruje da je to moguće i da će on to uraditi. Verujem takođe da njegova stanka Ujedinjena reformska akcija (URA) ima izuzetno mnogo poštenih profesionalaca i aktivista i da oni žele promjenu i otklon od brojnih korupcionaških afera. Međutim, jedno su želje, a drugo je realna politika. Nerealno je očekivati da politička partija, koja ima svega 5 procenata podrške, može da bude snažan korektivni faktor politika drugih koalicionih partnera koji gotovo da nemaju ništa zajedničko sa njom… Ne vjerujem da će se koalicioni partneri gospodina Abazovića odreći svojih programa. Mislim da će oni u početku poštovati koalicioni dogovor, ali to će biti kratkotrajno, onoliko koliko je potrebno da Demokratski front i srpske crkvene strukture uđu u vlast i da preuzmu kontrolu.

Biserko: Abazović je sticajem okolnosti dobio takoreći istorijsku ulogu u određivanju buduće orijentacije Crne Gore. Postavlja se pitanje da li će Crna Gora ostati na putu evropskih integracija ili će se vratiti u zagrljaj Srbije. Prošlonedeljni skup na Trgu nezavisnosti u Podgorici pokazao je da se Crna Gora neće lako pomiriti sa povratkom u zagrljaj Srbije. Sve to stavlja Abazovića na veliko iskušenje. Ljudi oko Ujedinjene reformske akcije, koji su autentično zainteresovani za nezavisnu Crnu Goru, u ovom trenutku su pre svega skoncentrirani na korupciju, što je legitimno. Međutim, čini mi se da tu ima jedna psihološka zamka. Treba razlučiti odnos prema DPS i Đukanoviću od odnosa prema tekovinama koje su ostvarene tokom poslednjih 30 godina. Oni se sada ponašaju kao da vraćanje nezavisnosti, ulazak u NATO i dolazak pred vrata EU nije zasluga DPS, odnosno pre svega Đukanovića. Prevladava retorika koja se između ostalog svodi na to da se svrgava poslednji komunistički diktator, što uopšte nije tačno. Niti je komunistički, niti je diktator s obzirom da je Đukanović imao demokratski legitimitet. Prema tome, ne može mu sa baš sve otpisati.

Karabeg: Pobednička koalicija je saopštila da nova vlada neće pokrenuti postupak za povlačenje priznanja Kosova. Verujete li da će se čvrsto držati tog stava?

Vujović: Mislim da je više nego jasno da će se oni subjekti koji su se zalagali za povlačenje priznanja Kosova i dalje za to zalagati. Oni se nisu odrekli te politike. Oni su samo rekli da su spremni da na određeno vrijeme ne otvaraju to pitanje, što znači da će ga otvoriti onoga trenutka kad budu sigurni da će vlada, u kojoj će Demokratski front imati većinu, preživjeti takvu odluku. Da li bi u tom slučaju Abazović srušio vladu? Možda će on do kraja ostati pri tome. Ali znate kako, kad dođete u neke strukture, onda pravite i kompromise.

Biserko: Oni će privremeno odložiti pitanje NATO pakta, Kosova i svega onoga za šta su se zalagali u predizbornoj kampanji. Koncentrisaće se na konsolidaciju vlade i učvršćivanje vlasti.

Karabeg: Kakvi će biti odnosi nove vlasti sa Beogradom?

Vujović: Mislim da će oni biti onakvi kao što je već citirani gospodin Medojević rekao da Crna Gora ne smije da napravi nijedan potez koji nije u skladu sa interesima Srbije. To je više nego jasno. Kao što vjerujem da gospodin Vučić kontroliše SPC tako vjerujem i da će SPC kontrolisati novu vladu. Logično je onda zaključiti da će zvanični Beograd kontrolisati vladu Crne Gore.

Biserko: Srbija je imala odlučujuću ulogu u crnogorskim izborima – kako finansijski tako i logistički. A SPC je imala je ključnu ulogu pošto je preko nje ostvarivan interes i Srbije i Rusije. Međutim, Crna Gora se neće tako lako dati. Ne treba zaboraviti da je potpisivanjem sporazuma u Vašingtonu Vučić doživeo svojevrsni fijasko zbog performansa koji je gledao ceo svet i tome se smejao. Doživeo ga je i zbog prvog sukoba sa Moskvom. Sve to na neki način menja položaj Vučića i Srbije i oni postaju manje relevantni… I možda je ovo kraj Srbije kakvu smo je znali u poslednjih 30 godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari