Crnogorski hotel pronašao Novosađanku koja je bila model za čuvenu skulpturu u Beranama i Budvi 1Foto: A. L./Danas

Preko oglasa na društvenim mrežama – menadžment hotela „Berane“ i Udruženje građana „Beranda“ uspeli su da pronađu nekadašnju novosadsku atletičarku Olgu Kalivodu koja je 1962. godine bila model za poznatu skulpturu „Igračice“. Odlivci ove skulpture nalaze se na terasi ovog hotela, kao i na obali Budve, zbog čega je postala poznata širom regiona.

Hotel je ostao bez svoje najpoznatije skulpture pre dvadesetak godina, da bi pre nekoliko nedelja ona bila pronađena i vraćena. Ponukani ovom srećnom vešću, proširili su potragu. Želeli su da pronađu i ženu koja je služila kao model za ovo umetničko delo.

„U slučaju da je, kao što se iskreno nadamo, živa i da je, kao bivšu sportiskinju i atletičarku, zdravlje još uvek dobro služi, specijalnoj gošći bi menadžment obezbedio prevoz, smeštaj i višednevni boravak u ovom hotelu i gradu na obali Lima“, pisalo je u objavi.

Za dve nedelje i ova potraga je uspešno završena. Pronađena je Olga Kalivoda koja je, kao mlada atletičarka 1962. godine u Makarskoj, inspirisala beogradskog vajara Gradimira Aleksića.

„Gospođa Olga Marinčić je sa zadovoljstvom prihvatila poziv organizatora da bude specijalna gošća Hotela „Berane“ na maloj proslavi šezdesetog rođendana statue inspirisane njenim likom – skulpture koja je bila jedan od najpoznatijih ivangradskih brendova i obilježila mladost generacijama Ivangrađana“, saopštili su iz hotela.

Olga je tada je bila članica Atletskog kluba „Vojvodina“ i 1962. godine, kada je bila model za skulpturu, imala je tek 14 godina.

Osim ove, beranske skulpture jedna se nalazi u Budvi od 1966. godine. Treći odlivak krasi fontanu u velikom parku u Mataruškoj banji. Četvrti je u Zaječaru, a po nepotvrđenim pričama, peti bi trebalo da se nalazi u Makarskoj, na mjestu na kom je, zahvaljujući Olgi Kalivodi, i nastala njena skica.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari