Crveni krst podučava građane tehnikama oživljavanja (VIDEO) 1

Tek svaki peti građanin Srbije sme da priđe osobi koja je doživela srčani zastoj i počne oživljavanje. Crveni krst Srbije želi da taj broj bude mnogo veći odnosno da 80 odsto građana bude u stanju da pruži ovaj vid prve pomoći, zbog čega je pokrenuta akcija javnih časova u Beogradu.

Prvi javni čas održan je sinoć u Knez Mihailovoj, gde su predstavnici Crvenog krsta obučavali građane kako da pomognu osobi koja je doživela nagli srčani zastoj van bolničkih uslova.

– Cilj nam je da obučimo što više ljudi u merama oživljavanja. Želimo da u budućnosti ne bude svaki peti naš sugrađanin spreman da pruži prvu pomoć, već da to bude 80 posto ljudi“, rekao je profesor Dragan Radovanović, predsednik Crvenog krsta Srbije i zaključio da će mnogo više života biti spaseno ako u prvih tri minuta ima ko da primeni znanje stečeno na obuci.

Iz Crvenog krsta podsećaju da se tokom leta povećava broj srčanih zastoja zbog vremenskih uslova koji podrazumevaju duže izlaganje toploti.

-Takođe, na kupalištima može doći do srčanog zastoja usled nagle promene temperature kada osoba koja je dugo bila na suncu uđe u hladnu vodu. Kao posledica prestanka rada srca, dolazi do utapanja ukoliko niko ne pritekne u pomoć i započne mere oživljavanja. To je bio još jedan razlog da u danu koji je zabeležen kao najtopliji ove godine u okviru kampanje „Život u tvojim rukama“, Crveni krst Srbije održi obuku građanima – navodi se u saopštenju Crvenog krsta, u kome se dodaje da se i dalje planiraju javni časovi.

Oni koji neće biti u prilici da prisustvuju javnim časovima mogli pogledati ovaj video Crvenog krsta nastao ranije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari