Crveni krst u Zrenjaninu uvek tu kad je potrebna pomoć 1Foto: Crveni krst Zrenjanin

U prošloj godini Crveni krst u Zrenjaninu organizovao je 11 vanrednih i 37 redovnih akcija dobrovoljnog davanja krvi. U ovim akcijama, 2200 Zrenjaninaca dalo je krv a prikupljeno je 1963 jedinica krvi.

Akcije dobrovoljnog davanja krvi samo su jedan segment godišnjih aktivnosti Crvenog krsta, jer se zna da je Crveni krst uvek tu, kad treba da se pomogne.

Tokom 2021. volonteri Crvenog krsta realizovali su 50 000 volonterskih sati u različitim programima, kaže Aleksandra Tanasijević, sekretar Crvenog krsta Zrenjanin.

„Od januara prošle godine, volonteri Crvenog krsta Zrenjanin pružaju podršku zrenjaninskom Domu zdravlja sa ciljem da budu vakcinisani svi građani koji su pozvani na punkt u što kraćem vremenskom periodu na bezbedan način, uz poštovanje  svih mera zaštite. Mladi volonteri su poslednjih godina prisutni na gotovo svim značajnijim gradskim sportskim i kulturnim manifestacijama i postali su svojevrstan prepoznatljiv  brend grada. Veliki broj volonterskih sati ostvaren je realizacijom dve bazične aktivnosti za koje smo u toku prethodnih godina morali da pronađemo najbolji mogući način da se odvijaju u kontinuitetu,  distribucija toplih obroka i paketa hrane u okviru programa „Narodne kuhinje“ i akcija dobrovoljnog davanja krvi“ ističe Tanasijević.

Trenutno je u Crvenom krstu Zrenjanin aktivno 117 mladih volontera i oko 150 odraslih. Najmlađa volonterka je 13- godišnja Milica Cvetić a najstarija 80-godišnja Marija Nađ.

„U toku prošle godine pridružilo nam se 48 novih mladih volontera, realizovane su 25 obuke volontera i četiri Kampa za mlade volontere. Edukovani volonteri su realizovali 280 vršnjačkih edukacija u osnovnim i srednjim školama“, kaže Tanasijević.

Organizacija Crvenog krsta Zrenjanin je danas daleko prepoznatljivija i njen rad je mnogo više uvažen, nego što je to bilo ranije. Sigurno da je razlog za to predan i  vredan rad i mukotrpno građeno poverenje poslednje dve decenije.

„Kažu da se poverenje stiče godinama, gubi u trenu kao i da je potrebna večnost da se povrati. Upravo zato, činićemo i dalje sve i raditi najbolje što možemo raspoloživim sredstvima da to poverenje sačuvamo“, završava Aleksandra Tanasijević, sekretar Crvenog krsta Zrenjanin.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari