Ćuta: Plan je da se sledeće subote cela Srbija okupi u Beogradu 1foto FoNet Milica Vučković

„Plan je da se sledeće subote u Beogradu svi skupimo i da cela Srbija dođe u prestonicu“, kaže za Nova.rs Aleksandar Jovanović Ćuta i tako najavljuje veliki protest i novu blokadu auto-puta za 15. januar.

Protesti i blokade puteva koji se iz vikenda u vikend organizuju širom Srbije izgleda rađaju plodom, pa se i od najviših predstavnika vlasti čuju izjave koje ohrabruju. Predsednica Vlade Ana Brnabić rekla je da je Vlada blizu odluke da poništi sve ugovore sa kompanijom „Rio Tinto“ koja je istraživala zalihe litijuma u oblasti Jadra radi izgradnje rudnika.

Ana Brnabić je, govoreći na televiziji Pink, rekla da je „zaista na ivici toga“ da Vlada prihvati sve ispostavljene zahteve i poništi ugovore sa „Rio Tintom“ i Velikom Britanijom.

„Niti smo ih doveli, niti smo obećali, niti smo uradili nešto što narod nije znao, sve što smo radili, radili smo transparentno. Slušamo naš narod“, rekla je predsednica Vlade.

Aktivisti kažu da Ani Brnabić ne veruju, ali da žele da je poguraju u pravom pravcu.

„Ani Brnabić fali još malo, mi ćemo joj pomoći da dođe do te tačke, da uradi ono jedino što mora i što je najavila -da se ova agonija prekine i da se raskinu sve obaaveze prema Rio Tintu. Pošto spin doktorima ne smemo verovati na reč, vidimo se danas na blokadama, a od 15-tog januara planiramo dalju radikalizaciju protesta ukoliko se ova dva zahteva ne ispune. Oko zdrave životne sredine, zdravlja ljudi i prava svih građana na dostojanstven život i rad na svojim imanjima neće biti kompromisa, jer Srbija nije ničija kolonija“, poručuje Ćuta.

Da nema odustajanja od protesta i da se borba protiv Rio Tinta nastavlja poručuje i Biljana Stojković iz Skupštine slobodne Srbije.

Ovo su zahtevi važni za celu Srbiju. Treba da se dobro razmisli o eksploataciji ruda i uticaju, da li to podrazumeva uništavanje čitave zemlje i proterivanje stanovništva sa njihove zemlje. O tim aspektima se nije ni razmišljalo, mi sada moramo da nateramo ovu vlast da ode da bi došla neka druga koja će o tome da razmišlja“, zaključila je Stojković.

Danas se sastaju ekološke organizacije

Ekološki ustanak i Savez ekoloških organizacija Srbije (SEOS) pozvali su sve srodne organizacije na sastanak u cilju planiranja daljih protestnih aktivnosti i radikalizacije odbrane Srbije od Rio Tinta i drugih sličnih kompanija.

Sastanak će se održati u Gornjem Milanovcu u nedelju, 9. januara, u 14 sati posle protesta za čist vazduh, koji počinje u 12 časova u organizaciji lokalnih udruženja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari