Cvijić (BCBP): Posledice po bezbednost Srbije zbog nesaradnje SAD sa BIA 1Srđan Cvijić Foto: N1

Posledice imenovanja Aleksandra Vulina na čelo BIA su dalja politizacija te agencije i usmerenje ka onom što smo u diktatorska vremena zvali „borba protiv unutrašnjeg neprijatelja“, kaže Srđan Cvijić iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku.

„Videli smo naznake da postoji atmosfera da se potpuno vratimo u ta neka vremena“, rekao je Cvijić u Danu uživo na televiziji N1.

Govoreći o tome što SAD neće da sarađuju sa BIA jer je Vulin na njenom čelu, kaže da to može imati posledice po bezbednost Srbije po pitanju stabilnosti u regionu i mogućim pretnjama.

Očekivanja su da će Srbija ipak u doglednom vremenu da odluči na kojoj je strani u „hladnoratovskoj“ podeli sveta, rekao je Cvijić.

On odluku SAD vidi kao poruku predsedniku Aleksandru Vučiću.

„Poruka je pre svega onom ko donosi sve odluke“, kazao je.

Cvijić podseća da je Vulin, kada je bio ministar odbrane, odgovarao na neobjavljene članke u nedeljnicima, pa se postavljalo pitanje kako je on mogao da zna njihov sadržaj osim ako nije došlo do presretanja komunikacije.

Navodi i slučaj praćenja i prisluškivanja ruskih opozicionara u Beogradu i najavu osnivanja „radne grupe za borbu protiv ’obojenih revolucija’, šta god to značilo“.

U slučaju Vulina, politizuje se svaka funkcija koju obavlja, rekao je Cvijić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari