CZNS: Jagodinski medijski radnici obeležavaju bez posla i poniženi 1Foto: EPA CATRINUS VAN DER VEEN

Svetski dan slobode medija 3. maj jagodinski medijski radnici obeležavaju bez posla i poniženi, sem nekolicine režimskih ,,megafona“ i penzionera koji sami sebi dodeljuju ,,priznanja“ za životna (ne)dela.

To je danas u saopštenju ocenio Inicijativni odbor za osnivanje Centra za zaštitu novinara Srbije u Jagodini.

Zahteva se od najviših državnih i lokalnih organa konačno rešavanje ubistva novinara, kao i rasvetljivanje slučajeva fizičkih napada i verbalnih pretnji, paljenje kuće, kioska, tv predajnika…..jer sve to se u proteklih 20 godina dogodilo medijskim radnicima i medijima u Jagodini.

U saopštenju se naglašava da kompletan medijski budžet treću godinu zaredom u Jagodini dobija isključivo jedna medijska kuća, koja, iako je privatna, ne plaća zakup zgrade oko 500 kvadrata u vlasništvu grada.

Isti medij nije vratio u budžet 3,2 miliona dinara koliko su revizori konstatovali da nije potrošeno prema projektu, kaže se u saopštenju.

Grad je smanjio medijski budžet 10 puta u odnosu na 2015. godinu. Tragikomična privatizacija medija ostavila je 60 medijskih bukvalno radnika na ulici, stoji u saopštenju CZNS.

CZNS ukazuje i na podelu jagodinskih medija na podobne i one druge je sasvim uobičajena. Zbog toga Jagodinci sada nemaju medije da ih informišu o najbanalnijim događanjima od uništavanja komaraca i krpelja, nestanka struje i vode do ne daj bože poskupljenja komunalija, većeg poreza, stoji u saopštenju.

U Jagodini ne postoji kritička javnost, nema medija koji bi doprineli njenom stvaranju sa istinitim i objektivnim informacijama, saopštava CZNS i navodi da pitanje slobode zavisi i od spremnosti medija da se bore ze njeno osvajanje, zaključuje se u saopštenju CZNS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.