„Drveće nije jedino što znamo da treba divljim životinjama“: Stručnjaci za Danas o ideji izmeštanja Zoo vrta na Adu Ciganliju

Ostavite komentar


  1. Ja mislim da bi bilo lepo da Zoo vrt napuni 100 godina, a za to vreme da se dobro razmisli o odluci i lokaciji preseljenja. Lepa je ideja preseljenja u veci prostor, ali se brinem da li će neke životinje ostati u dobrom stanju, na primer Muja, najstariji američki aligator u zatočeništvu.

  2. Одлично решење је Зоо врт на Ади!Одлично!

  3. Sta ako uopste i ne zele da presmestaju Zoo vrt, nego imaju samo neke zle namere(kao i uvek) pa da ne bismo primetili (mozda su prodali jos neki rudnik, zemljiste, ili se jos nesto desava na Kosovu?

  4. Zaboravil ste kljucnu stavku vezanu za Adu Ciganliju… …sta cemo sa bukom od kafica na Adi koja se cuje preko Banovog brda pa sve do Vidikovca!? Hoce li to odgovarati zivotinjama?

  5. Bravo. Pravo na izvoriiste pijace vode za Beograd. Verovatno ce zivotinje da dopunjavaju reni bunare tekucinom.

  6. Ideja premeštanja Zoološkog vrta je u suštini odlična. Treba osloboditi istorijski lokalitet od te nemene i preurediti ga da ostane samo kao istorijska lokacija i turistička atrakcija.
    Nije mi jasno zašto se Zoo vrt ne izmesti na neku veću lokaciju – potencijalno i prigradsku koja će pružiti mnogo veći prostor i komotitet za život životinja kao i omogućiti razvoj i unapređivanje ponude Zoo vrta. Svako ko je bio u nekom od Zoo vrtova velikih Evropski zemalja mogao je da viti da su to lokacije ogromne površine sa velikim površinama naročito za krupne sisare.
    Zoološkom vrtu treba mnogo veći prostor i jadne životinje koje sada žive u skučenom prostoru su to svakako zaslužile. Problem je što lokacija Ada Safari svakako nije adekvatna jer duplo veći prostor ipak nije dovoljan, treba uzeti u obzir i prateće objekte i potencijalno širenje zoološkog vrta. To bi značilo da će lokacija Ade Safari, radi građenje novih objekata, morati da bude očišćena od šume, a time će se i poremetiti pomenuti bio diverzitet lokacije. Izborom Ade Safari za novu lokaciju će se em uništiti sama lokacija em će se dobiti polovično rešenje za sam novi Zoo vrt.

Ostavite komentar


Društvo

Sigurne staze predstavile rad na Panevropskom programu za transport, zdravlje i životnu sredinu u Narodnoj skupštini 10

Sigurne staze predstavile rad na Panevropskom programu za transport, zdravlje i životnu sredinu u Narodnoj skupštini

Ministarstvo zaštite životne sredine Republike Srbije bilo je domaćin sastanka Partnerstva za zdravu aktivnu mobilnost u okviru sprovođenja Panevropskog programa za transport, zdravlje i životnu sredinu (Transport, Healthand Environment Pan-European Programme - THE PEP), koji je održan u Beogradu, u periodu od 23. do 25. aprila 2024. godine, a kojim je obeležen početak jednogodišnjeg predsedavanja Republike Srbije Upravnim odborom Panevropskog programa za transport, zdravlje i životnu sredinu, simboličnom predajom „štafetne palice“ Srbiji od strane prethodno predsedavajuće zemlje Austrije.

Naslovna strana

Naslovna strana za 27. i 28. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Zoran Panović, novinar

Mislim da bi bilo krajnje pošteno i odgovorno da se ljudi koji zaista vole Danas učlane u Klub čitalaca Danasa.