Da li će radnici u Šapcu ostati bez posla: Za sada bez odgovora od Vučića i Heliosa 1Foto: sajt Zorka Color

Sudbina radnika nekadašnje šabačke fabrike Zorka Color, koja je u međuvremenu promenila nekoliko vlasnika, je neizvesna. Prošle godine, od kompanije Gudmark Group proizvodnju je kupila firma Heliosu Srbija a.d. sa sedištem u Gornjem Milanovcu.

“Ovo je najgore doba u istoriji ove fabrike. Mašine su prodate, brend je prodat, kao i tehnologija. Ne znamo šta će biti sa nama. U decembru 2021. godine, prvih oko 100 radnika proglašeno je tehnološkim viškom. Dakle, na ulicu uz minimalnu otpremninu”, kaže za Danas jedan od radnika ove fabrike, koji želi da ostane anoniman.

“Ostali imaju ugovore do 30.04.2022. Niko od predstavnika Heliosa se ne pojavljuje pred radnike. Ne znamo kakva nam je sudbina. Strahujemo da ćemo dobiti otkaze”, kaže naš sagovornik.

Da li će radnici u Šapcu ostati bez posla: Za sada bez odgovora od Vučića i Heliosa 2
Nekadašnja Hemijska industrija „Zorka“

U međvremenu, radnici sa strepnjom iščekuju kraj meseca, i kažu da se mašine iz proizvodnog pogona uveliko odnose, kao i da imaju nezvaničnu informaciju da prostor fabrike do 1. jula treba da bude prazan.

Deo radnka, kako su nam rekli, prošle godine poslao je preporučeno pismo na adresu Andrićev venac broj 1 Beograd, upućeno predsedniku Aleksandru Vučiću, u nadi da će im on pomoći. Odgovor do danas nisu dobili.

“Preduzeće “Zorka – Boje i lakovi“, nekada je poslovalo u sastavu Hemijske industrije “Zorka“ Šabac. Prva privatizacija i prvi vlasnik bio je Šapčanin Mikica Aleksić. Oni koji su tada radili, kažu da nisu primetili razliku između državnog i privatnog sektora. Otpušteno je minimalno radnika i nastavljeno sa svim benefitima koje su radnici imali, dobijali su trinaeste plate, viškove i regrese a naziv je promenjen u “Zorka Color”, kaže sagovornik Danasa.

U junu 2011. godine ’’Zorka Color’’ je prodata firmi “Tikkurila“ – Finska, koja je na taj način postala vlasnik brenda, tržišta, opreme i zaposlenih ’’Zorka Color’’-a.

“Situacija se nije mnogo promenila. Strani vlanik nastavio je sa ulaganjem u fabriku, imali smo rekreacije, proslave Nove godine, uvedeni su bonusi za radnike”, objašnjava on.

U decembru 2017.godine “Tikkurila“ – Finska je prodala svoje poslovanje. Fabrika od 16. 1. 2018. godine nosi ime “Gudmark Group“ doo, Šabac.

“Firma polako ukida dosta toga. Ostali smo samo na regresu, koji se smanjio za 50 odsto. Krajem prošle godine dobili smo saopštenje da je fabrika opet prodata. Predstavnici sindikata su nemoćni, sopštavaju nam da je novi vlanik Helios Gornjji Milanovac. Posle svega saznajemo da su zemljište i zgrade pod zakupom i da je vlasnik “Eliksir”, kaže naš sagovornik i ističe da mnoge porodice zavise od ovih prihoda.

“Postavljamo pitanje šta će biti sa nama posle 30. aprila i da li će se ova držva oglasiti i zaštiti radnika”, završava naš sagovornik.

Danas je poslovodstvu „Heliosa“ poslao pitanja u vezi sa budućnošću ove fabrike i navoda radnika ali do trenutka objavljivanja teksta nismo dobili odgovore.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Ovaj tekst je nastao zahvaljujući vama, našim čitaocima.

Pozvali smo vas da nam šaljete priče i budete reporteri Danasa, hvala vam na poverenju i hvala vam što jeste.Ukoliko imate neku interesantnu vest, zanimljivu fotografiju, video klip ili želite da ukažete na komunalni problem u vašem gradu, javite nam se putem kontakt forme na portalu Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari