Da li je 15 dana do kraja školske godine bitnije od psihičkog zdravlja i dobrobiti dece: Deca iz “Ribnikara” se danas vratila u školu 1foto (BETAPHOTO AP Photo/Darko Vojinović)

Povratak dece u Osnovnu školu “Vladislav Ribnikar” u kojoj je 3. maja ubijeno devet učenika i čuvar škole, intenzivirao je diskusiju oko toga da li je to u datoj situaciji najbolje rešenje.

Prethodnih dana više stručnjaka je apelovalo na nadležne da okončaju školsku godinu i iskoriste pauzu kako bi se škola temeljno renovirala, a ovakav stav podržala je i grupa od oko 200 roditelja dece koji idu u školu.

Jedna od njih je i glumica Milena Vasović koja je, gostujući na televiziji Nova, istakla da se u ovoj školi dogodio neshvatljiv zločin, pitajući se zašto se “ponašamo da smo nešto shvatili”.

„Ono što se dešava je retraumatizacija, pa ta učionica se vidi iz školskog dvorišta, zar to nije kontaminiran prostor“, kaže Vasić i dodaje da su „deci informaciju da je preminula još jedna devojčica, saopštili u školi, pa zar to nije retraumatizacija”, pitala je ona.

Nastava u ovoj vračarskoj osnovnoj školi počela je danas, a među decom biće i učenici odeljenja VII 2, iz kog je naveći broj ubijenih i povređenih.

Kako je na RTS-u istakla Snežana Vuković, šefica Odseka za ljudska i manjinska prava u obrazovanju u Ministarstvu prosvete, nastava kreće postepeno, “polako, u skladu sa potrebama i željama dece”.

Ona je naglasila da, ukoliko roditelji primete da se deca plaše i nemaju potrebu da uđu u školski prostor, dete ne mora da dođe u školu jer bi to bilo „novo nasilje nad detetom i niko iz Ministarstva i stručnih krugova ne insistira na tome“.

“Vrlo je važno da samo imamo pisanu izjavu roditelja da dete ne dolazi i da znamo šta se događa sa tim detetom. Bilo bi dobro kad bi deca imala onlajn nastavu za one koji ne žele da budu u školi, ali informacije su takve da roditelji uopšte ne žele nastavu, žele prekid i završetak školske godine“, navela je Snežana Vuković, a preneo Fonet.

Dodatno pojašnjenje došlo je u toku dana i od Ministarstva prosvete koje je izdalo preporuke koje se odnose na roditelje dece koja pohađaju nastavu u školi “Vladislav Ribnikar”.

U preporukama se ističe da svako dete koje se ne oseća spremno da pohađa nastavu i kome je neophodna podrška, ista je omogućena od strane stručnih lica.

Nastava, dodaje se u saopštenju, kao i ostali vidovi podrške procesu učenja, održavaju se isključivo za decu čiji su roditelji izrazili želju za tim.

Iz Ministarstva prosvete napominju da svaki roditelj ima mogućnost da, u bilo kom trenutku, promeni odluku u skladu sa trenutnim osećanjima svog deteta.

Oni su dodali i da pripremaju predlog posebnog modela upisa u srednju školu za učenike 8. razreda Ogledne osnovne škole Vladislav Ribnikar koji će biti prvo predstavljen roditeljima.

Kako za Danas ističe Vesna Nikolić Ristanović, penzionisana profesorka Fakulteta za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju i bivša direktora Viktimološkog društva Srbije, trenutno je izuzetno važno da nadležni uzmu u obzir mišljenje roditelja dece koja pohađaju ovu školu.

„Ključno je saslušati roditelje, kako one koji su najneposrednije pogođeni tragedijom, tako i one čija deca su pod stresom zbog svega. Oni najbolje znaju potrebe svoje dece, ali i svoje potrebe. Mislim da ne treba žuriti sa donošenjem odluka i da bi u ovoj situaciji bilo bolje napraviti strategiju šta dalje raditi“, kaže Nikolić Ristanović.

Ona naglašava da ima utisak da je sve oko povratka dece u školu urađeno na brzinu, te da ozbiljna analiza uvek zahteva određeno vreme.

„Koliko vidim, proces žaljenja kod onih koji su izgubili svoju decu je nekako ometen i dodatno uvećan svim publicitetom. Pažnja medija je u mnogo većoj meri išla u pravcu izvršioca zločina, nego u pravcu žrtva i njihovih potreba. Krajnje je vreme da se razmisli da li je petnaestak dana školske godine bitnije od psihičkog zdravlja i dobrobiti dece, roditelja i nastavnika“, ističe Nikolić Ristanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari