Američki predsednik Barak Obama obraćajući se naciji u žalosti rekao je da će upotrebiti „svu svoju moć“ da spreči tragedije kao „neopisivo nasilje“ koje se dogodilo u osnovnoj školi u Konektikatu.


– Kakav izbor imamo. Zar smo zaista spremni da kažemo da smo nemoćni pred takvim nasiljem, da je politika suviše teška. Da li smo spremni da kažemo da je takvo nasilje koje se vrši nad našom decom godinu za godinom cena za našu slobodu – rekao je Obama u nedelju uveče tokom bdenja u Njutaunu u Konektikatu, gde se dogodila tragedija.

Dvadesetogodišnji napadač Adam Lanza upao je naoružan u osnovnu školu Sendi Huk u Njutaunu u petak i ubio 20 dece, starih šest i sedam godina, šest odraslih, a potom izvršio samoubistvo. Prethodno je u kući ubio svoju majku. Obamine reči jasan su znak da će pokušati da pokrene pitanje kontrole naoružanja građana. On je jasno rekao da tragedija nalaže Americi da deluje i da je on vođa nacije koja ne uspeva da sačuva svoju decu.

Obama je govorio u velikoj sali gimnazije u Njutaunu. On je poručio svojim sunarodnicima da se upitaju da li „činimo dovoljno da zaštitimo našu decu“. Masakr u osnovnoj školi Sendi Huk u petak izazvao je užas širom sveta, preispitivanje u Sjedinjenim Državama, kao i novu političku debatu i pitanja o neshvatljivom – šta je nagnalo mladića da tako svirepo puca na decu.

– Da li možemo da kažemo da zaista činimo dovoljno da damo svoj deci u ovoj zemlji šansu koju zaslužuju, da prožive život srećno i sa ciljem. Razmišljao sam o tome poslednjih dana. Ako smo pošteni prema sebi, odgovor je ne. Ne činimo dovoljno i moraćemo da se promenimo – rekao je Obama.

Obama je obećao da će narednih nedelja imati razgovore sa policijom, profesionalcima koji se bave mentalnim zdravljem, roditeljima i pedagozima u nastojanju da spreči masovna ubistava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari