Da li je potrebno da se deca koja su primila povučenu Torlakovu BSŽ vakcinu revakcinišu 1Foto: Dejana Majstorović

Iz zdravstvenih ustanova u Srbiji povučena je serija od 834 doze beseže vakcine proizvedene u „Torlaku“ jer, kako je utvrđeno, nemaju potrebnu aktivnost. Kako je saopštilo Ministarstvo zdravlja, vakcine su povučene 16. marta , zbog minimalnih odstupanja od specifikacije leka.

Ističe se da nema razloga za zabrinutost i da bezbednost dece nije dovedena u pitanje. Bebe u porodilištima primaju bezbedne vakcine.

Beseže vakcina daje se deci na rođenju, odnosno pre otpusta iz porodilišta. Napravljena je od živog, oslabljenog, mikroba i koristi se čitav vek u borbi protiv tuberkuloze. Ne zna se, koliko je dece u Srbiji dobilo „Torlakovu“ beseže vakcinu koja je povučena iz zdravstvenih ustanova, ali se zna da deca koja su je primila neće imate neželjene posledice, piše RTS.rs.

„I ova vakcina, koja je bila manje reaktivna, ipak je data, i tu će biti sigurno reakcije. To je mlad organizam koji reaguje, imunitet će se aktivirati, ta deca su u međuvremenu primila i druge vakcine tako da su zaštićena“, rekla je prim. dr Smilja Banković, pedijatar neonatolog.

Iz nacionalnog Instituta za viruse i serume Torlak umiruju roditelje i navode, da je aktivnost vakcina koje su povučene 92 odsto, a naučne studije pokazuju da i sa 50 odsto beseže vakcina daje potreban imunoliški odgovor. Uobičajena reakcija je, kažu pedijatri, pojava ožiljka na ramenu za 6 do 8 nedelja.

Efekat „sporne“ vakcine, pratiće pedijatri i imunolozi.

„Ranije se i deci koja su primala vakcinu pa nisu imala odgovor na tu vakcinu davala druga doza iste vakcine. Mislim da i ovo dete, ako ne bude imalo odgovor, pa mu mi damo, neće se ništa desiti. To je ono što ja na osnovu svog dugogodišnjeg iskustva mogu da kažem”, navodi dr Gordana Todorović, pedijatar Doma zdravlja u Kragujevcu.

Beseže vakcina, obavezna je u Srbiji, a roditelji nemaju razloga za zabrinutost, uveravaju iz ministarstva zdravlja, jer bebe u porodilištima primaju proverene, bezbedne i kontrolisane vakcine koje su prošle sve neophodne provere.

Najvažnije je, kažu, da vakcinacija nije prekidana, jer tubekuloza nije bolest prošlosti.

“Ima osoba koje su dobile 3 do 4 puta beseže vakcinu i ništa im naravno nije falilo, to je bila u tom trenutku takva praksa. Tako da davanje više doza beseže vakcine stvarno ništa nije ozbiljno niti je za brigu niti se nešto može očekivati”, objašnjava prim. dr Smilja Banković, pedijatar neonatolog, za RTS.rs.

Sporna serija beseže vakcina, povučena je iz zdravstvenih ustanova nakon interne kontrole Instituta Torlak. Budući da su veoma strogi kriterijumi za njenu proizvodnju i upotrebu, u toj nacionalnoj ustanovi kažu, da su to uradili preventivno, ne želeći da dovode u pitanje delotvornost vakcinacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari