Da li je rukovodstvo “Pčelice” fingiralo dokumenta o Piksijevoj “plazmi” 1Pčelica Niš: Foto V. Torović

Nakon što je iz Predškolske ustanove “Pčelica” u Nišu početkom marta zbog isteka roka povučeno oko 200 kilograma keksa “plazma”, koji je još maja prošle godine donirao selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi, u javnosti se saznalo da je donacija od tri tone tog slatkiša stajala “zaključana u magacinu” bez neophodnih dokumenata.

Predsednica Gradskog odbora Stranke slobode i pravde(SSP) u Nišu Jelena Milošević tvrdi da direktorka “Pčelice” Svetlana Mitić sve do marta nije dozvoljavala da se donirani keks uključi u ishranu dece.

Ona je već upozorila da u “Pčelici” ne postoje četiri potrebna dokumenta (ugovor o donaciji, dokument o prijemu, nalog za skladištenje i popisnu listu) za keks koji je donacija, te da će “najverovatnije biti fingirani”.

“Zaposleni su nam javili da su počeli pritisci i pozivanje zaposlenih u Službi za finansije i Pravnoj službi, konkretno osoba zaduženih za evidenciju ulaza u magacin. Pozivam budžetsku inspekciju da reaguje, i najavljujem da će podneti više krivičnih prijava protiv direktorke i svih odgovornih u “Pčelici”, kaže ona.

Ono na šta je upozoravala predsednica niškog odbora SSP se najverovatnije dogodilo jer je bivši šef odborničke grupe “Niška inicijativa” Srđan Nonić imao uvid u traženu dokumentaciju.

“Pri uvidu u delovodnu knjigu, bilo je prisutno tri osobe iz ustanove, dok je delovodna knjiga bila kao nova (tražili smo delovodnu knjigu iz 2021. godine), rukopis je očekivano bio isti, ali je ista bila i olovka kojom je sve pisano. Na konstataciju da knjiga izgleda kao da je malopre napisana, tri osobe iz ustanove su ostale bez komentara, skamenjenog pogleda. Pitali smo prisutno osoblje da li postoji evidencija ostale magacinske dokumentacije, pojasnili su na da je to interni akt i da nemaju zavodnu knjigu tih akata”, kaže Nonić.

On dodaje mu je više izvora iz “Pčelice” reklo da zbog ovog postupka koji je isti kao i u drugim primerima ustanove, izražavaju javno opravdanu sumnju da je uprava potpuno nesposobna da se brine o zakonitosti rada, što im nije ni prvi ni zadnji put”.

U “Pčelici” kažu da su optužbe iz SSP “predstavljaju pokušaj te stranke da predizbornu kampanju vodi preko ove ustanove”.

“Direktorka nije zadužena i ovlašćena da odlučuje o ishrani dece. Ona ne odličuje šta će se i kad servirati. Jelovnik se izrađuje na sedmičnom nivou, a o njemu odlučuju nutricionisti i zaposleni u kuhinji. U njihov rad se direktorka ne mesa. Ona može da reaguje samo ukoliko se uoče neke nepravilnosti u njihovom radu, kako bi mogla da ih opomene i sankcioniše”, navode u ovoj javnoj ustanovi u Nišu.

Početkom marta u više vrtića “Pčelice” dopremljena je “plazma” kojoj je istekao rok, ali na sreću mališani  je nisu jeli, jer su servirke i trijažne sestre primetile da taj slatkiš nije za upotrebu.

U vrtiće “Pčelice” upisano 6.500 dece

Predškolska ustanova “Pčelica” u svom sastavu ima 26 vrtića u Nišu i pojedinim selima u okolini u koja je upisano više od 6.500 dece. Na listi čekanja je uvek oko 1.500 mališana

 

Više informacija iz ovog grada pogledajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari