Da li je u SFRJ postojalo „srpsko pitanje“?

Srbi su mogli da se žale na Titovu Jugoslaviju otprilike koliko i svi drugi

Ostavite komentar


  1. Srbi su Tita držali kao malo vode na dlanu. Čuvali ga i sve kažnjavali koji bi rekli nešto o Titu što im čuvarima nije godilo. Danima su rondali posle njgove sahrane. Usvojili zakon o zaštiti imena i Titovog lika. Pravili su ga od blata i bronze.
    Srbi su najbolje živeli i na čitavoj teritoriji svuda su bili prisutni. Najviše su izgubili raspadom Jugoslavije.
    Sada, zbog svog poltronstva, nesposobnosti, primne verbalnog delikta i negativne selekcije kadrova žele, po običaju, da okrive druge. Srpska sposobnost se lepo vidi danas, posle skoro 40 godina od Titove smrti.
    Titova greška je u tome što je isuviše koristio sovjetski model nacionalnog uređenja države. Da nije bilo republika i pokrajina i njhovih ustava, a nije bilo potrebno u maloj državi, sve bi se drugacije odigralo.
    Srbi i Hrvati – najveći nezadovoljnici i najveći gubitnici. Ne mogu nazad a ne znaju napred. Šta im je preostalo – mržnja i nacionalizam, i busanje u grudi, i krivi su drugi.
    Negativna selekcija ne može dati pozitivne rezultate.
    A nije im trebalo mnogo: samo da su sledili Slovence kao što su ovi sledili zapad. Trebalo bi hrabrosti da se oda priznanje boljima.
    Kad budemo u stanju da prihvatimo najbolje bilo da su Makednonci, Albanci, Slovenci ili Mađari ili bilo koji pametni ljudi a ne pripadnici nacionalnosti svima će na ovim prostorima biti bolje.

  2. Izvinjavam se uvazenim profesorima iz Slovenije, sto moja baba nije uspela da im oslobodi i Korusku, a Hrvatima, sto im nije obezbedila i Trst, vec samo Istru. Bosnjacima se izvinjavam sto su ratovali na strani na kojoj su ratovali, inace bi im moja baba srpski kadar obezbedila malo vece teritorije. Od svoje babe srpskog kadra trazim da mi se izvini sto sam morao deo zivota da provedem u komunistickoj. licemernoj, antidemokratskoj i antiliberalnoj zajednici koja se zove SFRJ. O prababama neki drugi put.

  3. Srbija je bila u SFRJ pod ustaško-komunističkom okupacijom. Došli stranci iz Bosne, Crne Gore, pod vođstvom kroato-centrične bande komunjara i okupirali. Tek ćemo da im se svetimo, i njihovoj kopiladi koji se sada zovu „tajkuni“….

    1. @Bgd
      Za sunovrat Srbije nisu krivi Broz i partizani. Svi americki predsednici sa kojima je Broz imao kontakte oslovljavali su ga sa “dragi predsednice“ (ne bas protokolarno), sa najvecim uvazavanjem, jer je bio relevantan spoljnopoliticki partner.
      Slika ruzne Srbije odaslata je u svet devedesetih, sa bujanjem nacionalizma. Deo dijaspore pruza nekriticku podrsku politici ondasnje Srbije. U samoj Srbiji javljaju se brojne ultranacionalisticke grupacije, partijski lideri koji ne vide kuda sve to vodi. Tako su nam se desili Strpci, razni Arkani, Simini cetnici, paravojne formacije. Prema misljenju nekih istoricara ideja velike Srbije definitivno je kompromitovana u Bosni. Politicki i ideoloski bagaz nacionalizma (nije bilo pouka iz novije istorije) bacio je ruzno svetlo na namere Srbije. Ne malu ulogu tu imaju i istoricari-revizionisti.
      Za promenu slike o Srbiji potrebna je jaka dijaspora, kao i dosledno i jasno formulisani ciljevi Srbije.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 29. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Zoran Kesić, TV voditelj

Danas čitam zbog toga što imam šta da pročitam i zato što mi ne vređa inteligenciju.