Da li je u Vranje stigao najnoviji podsoj korona virusa i šta preporučuju lekari građanima? 1Dr Slađan Stanković Foto: Vojkan Ristić/Danas

Otkako je pre tri dana pri Antituberkuloznom dispanzeru u Vranju otvorena ambulanta za prijem pacijenata sa respiratornim infekcijama, registrovano je ukupno 135 pregleda od kojih je 116 bilo prvih. Reč je o simptomima koje prate povišena temperatura, kašalj i upala grla.

Epidemiolog u regionalnom Zavodu za javno zdravlje u Vrnju dr Slađan Stanković ocenjuje za Danas da je reč o „sezonskim infekcijama na prelazu iz leta u jesen“.

„Pacijenti koji se sa blažim simptomima respiratrnih infekcija se ne testiraju na kovid jer se radi o sezonskoj infekciji. Pod najvećim rizikom su starije osobe od 65 godina, kao i pacijenti sa hematološkom i onkološkom terapijom i u zavisnosti od simptomatologije oni se testiraju na kovid. Do sada u opštinama Pčinjskog okruga nije zabeležen nijedan slučaj „erisa“ ili „pirola“,podsojeva omikrona, koji je registrovan u Srbiji.

Pacijenti ne bi smeli da se leče na svoju ruku, a pogotovu da koriste antibiotike koje im nije propisao ordinirajući lekar „, navodi dr Stanković.

On preporučuje vakcinaciju za starije osobe od 65 godina jer, kako navodi, Zavod za javno zdravlje u Vranju dobio je ukupno 7.200 doza vakcine za sezonski grip koji će biti narednih dana distribuirane domovima zdravlja u sedam opština ovog okruga.

Direktor Specijalne bolnice za plućne bolseti u Surdulici dr Slaviša Kostić za Danas navodi da do sada „nije registrovan ni jedan slučaj novog soja korona virusa u ovoj zdravstvenoj ustanovi“.

Da li je u Vranje stigao najnoviji podsoj korona virusa i šta preporučuju lekari građanima? 2
Dr Slaviša Kostić, direktor Specijalne bolnice u Surdulici. Foto:V.R./Danas

„Imamo blago povećanje broja pacijenata koji imaju hronična oboljenja respiratornih organa. Tradicionalno broj pacijenata u našoj zdravstvenoj ustanovi povećava se sredinom oktobra, ali to ne mora da znači da ćemo imati i prisustvo žerisaž ili žpirolež virusa u skorije vreme“, navodi dr Kostić.

Ovaj lekar ipak upozorava da „ono što znamo vezano za nove sojeve korone jeste da imuni sistem ne reaguje na aktuelnu paletu antibiotika te da će njegovo suzbijanje morati da se rešava nekim novim preparatima“.

„Starija lica od 65 godina preventivno sebe treba da obezbede vakcinacijom protiv sezonskog gripa, a svi drugi moraju da se pridržavaju uobičajenih mera zaštite“, zaključuje sagovornik Danasa.

Odlukom rukovodstva Zdravstvenog centra u Vranju lekarima i pacijentima naloženo je obavezno korišćenje zaštitnih maski, a u Opštoj bolnici na svim odeljenjima zabranjene su posete pacijentima.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari