Da li je veliki broj kovid pregleda i snimanja pluća zaista otkrio i druga oboljenja? 1Foto: Zoran Mišić

Ako je ikako moguće da se kaže da postoji neka „kolateralna korist“ od pandemije kovida, onda je to činjenica da je veliki broj pregleda od kovida i snimanja pluća otkrio i druge bolesti pluća, poput karcinoma, tuberkuloze ili cisti, što je omogućilo tim pacijentima da ranije počnu lečenje sa boljim ishodima, jer je poznato da rane dijagnoze u ovakvim slučajevima to omogućavaju.

Ipak, u slučaju Kragujevca, ovdašnji lekari ističu da taj broj nije tako veliki i statistički značajan, kao što ovih dana pišu pojedini mediji.

– Kod takvih pacijenata kovid pregledi su zaista doprineli da se druge bolesti ranije dijagnostikuju, kaže doktorka Sanja Kojić, načelnica opšte medicine Doma zdravlja Kragujevac, koja je već pune dve godine angažovana u najvećoj kovid ambulanti u Šumadiji. Za ova 24 meseca samo u ovoj ambulanti pregledano je više od 250.000 ljudi.

– Oko 90 odsto tih pacijenata je barem jednom snimilo pluća. Svako ko je imao visoku temperaturu, kašljao i bio kovid pozitivan, barem jednom je snimao pluća, kaže ona. Dešavalo se tako da se otkrije poneki slučaj kod svih pregledanih u dva meseca, gde pacijent ima neku sumnjivu promenu na plućima.

– Nažalost, mi te pacijente nismo mogli da propratimo do kraja, šta se kasnije desilo sa njima. Naš predlog je uvek bio da se uradi dalji skener pluća, a oni su po isteku izolacije odlazili kod izabranih lekara i bili upućivani na dalja ispitivanja. Nadamo se da im je ova dijagnostika pomogla, kaže dr Sanja Kojić.

Da nije evidentiran tačan broj otkrivenih drugih bolesti prilikom snimanja pacijenata obolelih od kovida kaže i doktorka Zorica Ristić, pulmološkinja kragujevačkog Doma zdravlja.

– Kod nekih pacijenata otkrili smo tuberkulozu ili prisustvo neke, najverovatnije maligne bolesti. Ipak, za potvrdu takvih dijagnoza neophodno je da se uradi multislajsni skener i drugi pregledi. Nažalost, mi kod takvih slučajeva nismo imali povratnu informaciju, ističe dr Ristić. Ona je pregledajući kovid pacijente za ove dve godine otkrila tri slučaja tuberkuloze i ti pacijenti su sada u Specijalnoj bolnici za plućne bolesti na Ozrenu.

– Što se tiče senki na plućima, kojih je bilo više, a koje su upućivale na maligna oboljenja, upućivali smo pacijente na dalja snimanja i samo ponekad smo dobijali povratnu informaciju o njihovom daljem stanju, ponavlja ona i dodaje da je bilo i „obrnutih situacija“, jer su njihovi stalni pacijenti u ATD-u, oboleli od astme ili hronične opstruktivne bolesti pluća, kao i mnogi drugi baš izbegavali da dolaze na preglede i kontrole plašeći se da ne dobiju koronu.

– Dijagnostika im je generalno bila problem, s obzirom na to da je Klinika za pulmologiju bila u kovid sistemu, pa su u tim periodima i bronhoskopije rađene sporadično, samo kad „izađu iz kovida“, a to je nekad bivalo tek na par dana. Dijagnostika tada nije mogla da se odradi svaki put i do kraja, zaključuje doktorka Ristić.

Dr Biljana Veljković, portparolka Zavoda za zdravstvenu zaštitu radnika u Kragujevcu, poznatije kao „Zastavina ambulanta“, ističe da je ta ustanova kao druga ambulanta bila u kovid sistemu kragujevačkog zdravstva četiri puta.

– Postojao je izvestan broj pacijenata kod kojih su tokom kovid pregleda otkrivene i druge bolesti pluća ali, nažalost, o tome nije vođena statistika, kaže ona, dodajući da je od početka godine kod njih obavljeno 23.000 pregleda potencijalnih kovid pacijenata i 3.500 snimanja pluća.

Primer sa 3.500 snimaka

Dr Aleksandar Zlatić, specijalista radiologije u Zavodu za zdravstvenu zaštitu radnika, sa gotovo četiri decenije staža, kaže da je od 8. januara od 3.500 snimaka pluća, na njima otkriveno par slučajeva karcinoma, tri tuberkuloze i nekoliko cisti, što je po njemu, na ukupan broj pregleda – sporadično, zanemarljivo i, nije bilo značajno da bi se na bilo koji način statistički obrađivalo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari