Da li novinari u Subotici znaju šta da rade kada su ugroženi? 1Foto: J. Patarčić/Danas

Iako postoji već nekoliko godina, novinari su slabo upoznati sa sistemom kontakt tačaka koji im je na raspolaganju kada je krivično delo učinjeno na njihovu štetu, ocenio je Damir Dolmagić, zamenik javnog tužioca u Osnovnom javnom tužilaštvu u Subotici, koji je i kontakt tačka za zaštitu novinara.

Prema njegovim rečima, svako krivično delo koje je izvršeno na štetu novinara uživa posebnu krivično-pravnu zaštitu, podsetivši da od 2017. godine radi Stalna radna grupa za bezbednost, u okviru koje je formiran sistem kontakt tačaka.

Ove kontakt tačke postoje u svim novinarskim i medijskim udruženjima koje su članice Stalne radne grupe, u policiji i u tužilaštvu, a aktiviraju se onda kada postoji osnovana sumnja da je izvršeno krivično delo na štetu novinara.

“Ukoliko ste vi ugroženi kao novinar, vi kontaktirate svoju kontakt tačku iz svog novinarskog udruženja, koje će onda kontaktirati mene ili kontakt tačku iz policije”, objasnio je Dolmagić, dodavši da novinari uživaju posebniju zaštitu u odnosu na ostalo građanstvo u pogledu brzine postupanja.

“Prema obaveznom uputstvu republičkog tužioca, mi smo obavezni da u roku od 24 časa od informacije da se desilo krivično delo na štetu novinara, formiramo predmet i dodelimo u rad konkretnom zameniku tužioca, a taj zamenik tužioca koji dobije predmet u rad, dužan je da u roku od 48 časova pozove oštećenog novinara i obavi informativni razgovor kako bi se bolje upoznao”, pojasnio je naš sagovornik.

Kada su u pitanju najčešća krivična dela koja se dešavaju na štetu novinara, Dolmagić je rekao da je to, pre svega, krivično delo ugrožavanje sigurnosti.

“To je pretnja u odnosu na novinara, međutim, ta pretnja mora da bude ozbiljna. Oštećeni mora da doživi tu pretnju na ozbiljan način, da je se uplaši, a pretnja mora da bude usmerena na život i telo. Sve manje od toga nije krivično delo ugrožavanje sigurnosti”, istakao je zamenik javnog tužioca u Osnovnom javnom tužilaštvu u Subotici.

Osim ovog, još jedno krivično delo koje se može desiti na štetu novinara je i proganjanje, uz to da mora da ima određeni kontinuitet.

“Dakle, ukoliko novinara neko jednom pozove ili jednom napiše poruku, to ne možemo smatrati krivičnim delom proganjanjem, nego mora da postoji kontinuitet. Ukoliko neko svaki dan u, na primer, 10 dana piše poruke, to bi se svakako moglo kvalifikovati kao krivično delo proganjanje”, rekao je Dolmagić.

Ova dva krivična dela se gone po službenoj dužnosti i njih je važno razlikovati od krivičnih dela koja se gone po privatnoj tužbi, podvukao je naš sagovornik.

“To je najčešće uvreda ili iznošenje u javnost poverljivih i ličnih informacija. To i dalje jeste krivični postupak, i dalje jeste krivično delo, ali nije krivično delo koje se goni po službenoj dužnosti”, objasnio je Dolmagić.

“I na kraju, ukoliko ni to nije ostvareno, novinarima je na raspolaganju da vode parnični postupak najčešće zbog naknade štete, s tim da parnični postupak može da se vodi svakako i kad postoji postupak krivično delo koje se goni po službenoj dužnosti ili krivično delo koje se goni po privatnoj tužbi”, dodao je.

Ovi mehanizmi zaštite bili su jedna od tema radionice “Prepoznavanje diskriminacije, ostvarivanje zakonskih prava, senzibilizacija u multikulturalnom kontekstu” koju je Nezavisno društvo novinara Vojvodine organizovalo u Subotici, a kojoj su prisustvovali novinari lokalnih medija i predstavnici tužilaštva.

Dolmagić je ocenio da je dobro da postoji sistem kontakt tačaka, ali da su novinari slabo upoznati sa ovim mehanizmom zaštite, zbog čega smatra da su ovakve radionice korisne jer na njima mogu da se informišu o njihovom postojanju, te kako i kada da ih koriste.

“Ne postoji posebno propisano krivično delo napad na novinara, bilo fizički ili psihički, nego bilo koje krivično delo ukoliko je izvršeno na štetu novinara, a u vršenju novinarske dužnosti. Dakle, potrebno je da je vezano za posao. Ukoliko vi imate lični problem sa nekim i desi vam se neko krivično delo na vašu štetu zbog vašeg ličnog problema, to neće potpadati pod ovu grupu krivičnih dela na štetu vas kao novinara”, zaključio je Damir Dolmagić.

Više vesti iz ovog grada čitajte na ovom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari