Da li su vegani ili afrička kuga svinja sprečili takmičenje u pečenju prasića u Aranđelovcu? 1foto Milan Maričić/ATAImages

Prva manifestacija pečenja prasića “Sepra fest”, koja je trebalo da se održi danas u Aranđelovcu, naprasno je otkazana zbog, kako tvrde organizatori, prijave Vege zajednice Srbije.

Manifestacija je bila odobrena, ekipe prijavljene, šatori postavljeni, a onda je republička inspekcija juče došla, zabranila takmičenje i čitav skup koji je imao i muzički program.

“Navodno su zabranili skup zbog afričke svinjske kuge, iako je na teritoriji Aranđelovca nema. Takođe, svi prasići koji su trebali danas da budu na ražnju prošli su sve preglede veterinarske inpekcije. Prijava protiv skupa stigla je iz Vege zajednice”, kažu za Danas razočarano organizatori iz “Sepra festa”.

Dodaju i da je skup zabranjen nezakonito, jer je zabrana morala da stigne 72 časa pre početka manifestacije, a stigla je juče popodne.

Inače, dok su organizatori najavljivali svoju manifestaciju, vegani su uputili saopštenje za javnost i zahtev predsedniku opštine Aranđelovac Bojanu Radoviću da obustavi pružanje podrške tom događaju, kao i da preispita odluku da takva manifestacija bude pretvorena u tradiciju. „Ako se naša tradicija zasniva na patnji i uskraćivanju slobode, da li možemo izgraditi društvo bez nasilja?“, navedeno je u poruci vegana.

Vege zajednica ukazala je na to da ubijanje nedužnih životinja uz pesmu i zabavu nije događaj koji bi gradska opština trebalo da podrži. „To podstiče i neguje okrutnost prema slabijima ufilovanu u tradiciju“, navedeno je, uz podsećanje na to da će na događaju biti i veliki broj maloletnih.

„Zabrinjavajuća je činjenica da smatrate da nešto ovako surovo može izgraditi tradiciju i publiku, ali je još gore da se u 21. veku započinje nova tradicija koja uključuje nasilje i rizična je po samu životnu sredinu. Na ovom skupu, po informacijama do kojih smo došli, biće veliki broj učesnika, a svaki tim podrazumeva mrtvo prase i aktivno ognjište. Ubistvo i upotreba radi zabave velikog broja mladunaca starosti između 6 i 12 meseci ne samo da nije etički, već je i ekološki vrlo zabrinjavajuće – opšte je poznata informacija da uzgoj životinja radi konzumiranja mesa ima veliki udeo u globalnoj klimatskoj krizi u kojoj se nalazimo, što bi predsednik opštine trebalo da zna, s obzirom na to da u svojoj biografiji navodi da je učestvovao u mnogobrojnim ekološkim projektima“, navodi se u pismu vegana upućenom predsedniku opštine Aranđelovac.

Neke od kategorija u kojima je trebalo da se takmiče učesnici su najukusnije pečenje, najbolje isečeno pečenje, najhrskavija kožica, najveselije društvo. Planiran je muzički program u izvođenju orkestra Biljane Pavković sa gostima, kao i zaboravljene Srpske igre nadmetanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari