Da li treba upražnjavati jogu ili pilates: Pitanje dana koje je pokrenula SPC 1Dubai Foto: EPA-EFE/ALI HAIDER

Da li treba upražnjavati jogu ili pilates, ključno je pitanje kojem se ovdašnja javnost danas bavi, a pokrenula ga je niko drugi do Srpska pravoslavna crkva.

Vladika Grigorije je na društvenim mrežama juče naveo da se joga može praktikovati kao sistem vežbi istezanja, ukoliko se iz njega izuzme bilo kakav religijski kontekst.

Međutim, na njegovu objavu je oštro reagovala Srpska pravoslavna crkva, “prekorevajući” vladiku Grigorija i navodeći u saopštenju da sekvence telesnih vežbi u jogi predstavljaju upravo religijske poruke, te poručujući ljudima da se umesto jogom bave pilatesom.

Aleksandra Sanader, koja je doktorirala na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja, a od 1997. se bavi jogom, kaže za Danas da bilo šta što radimo može biti dobro ili loše, u zavisnosti kako se upotrebljava.

– Čak i crkva, i pravoslavlje, može biti zloupotrebljeno. Tako isto i joga. Da li neko drevno znanje iz joge iskrivljuje i zloupotrebljava, nije problem onih koji su doneli takvo znanje, već naš. Ako mi znamo istinu, verujemo, nemamo čega da se plašimo. Zbog čega bi se onda neko plašio joge i napadao je? To je moje pitanje za sve zvaničnike Crkve koji se plaše. Zašto se tako agresivno bore? – pita Sanader.

Ona dodaje da joga, u smislu fizičkih vežbi, može doneti samo benefite, ali da i tu treba biti oprezan i raditi sa profesionalcima, jer postoje instruktori koji nemaju dovoljno znanja i stručnosti.

Naša sagovornica je objavila brojne stručne radove u naučnim časopisima od kojih je jedan “Mesto, uloga i značaj joge u sistemu sporta RS“, publikovan 2015. U njemu se posebno bavi pozitivnim uticajem joge na telo i duh, odnosno naučnim saznanjima u kojoj meri joga pomaže u lečenju anksioznosti i drugih poremećaja i bolesti.

Joga je međunarodno priznati sport, isto tako i kod nas, a Svetska zdravstvena organizacija takođe se bavila benefitima njenog upražnjavanja.

Podsetimo, vladika Grigorije naveo je da se neretko dešava da ono što kaže ili napiše na Instagram profilu bude interpretirano pogrešno, izmešteno iz konteksta ili stavljeno u sasvim novi kontekst.

„Zato mi se čini važnim da ponovim još jedanput kako ne bi bilo nesporazuma: o jogi u ovom videu govorim isključivo kao o fizičkoj vježbi, bez praktikovanja njenih duhovnih dimenzija. I jedino kao fizička vježba, lišena spiritualnih elemenata, joga je dopustiva za mene kao hrišćanina. Za mene, što ne znači da mora ili treba da bude dopustiva i za vas. Svaki pokušaj da se ovaj video iskoristi kao svojevrsni vid moje saglasnosti za praktikovanja joge na dubljem, duhovnom planu i izvan okvira koje sam upravo naveo – nedobronamjerno je izmještanje mojih riječi i stavova iz konteksta“, naveo je između ostalog u objavi vladika Grigorije.

On je dodao da se raspitao kod lekara i fizioterapeuta i došao do saznanja da joga stvarno nudi neke vežbe koje su vrlo korisne za ljudsko telo“.

„I ono što sam čuo od ljudi koji su se time bavili na nekom samo fizičkom nivou, ne na duhovnom, jeste to da se čovek može tu naučiti strpljenju, jer te vežbe iziskuju dugotrajni trud, strpljenje i rad. Prema tome, ako ste dobar hrišćanin, ukorenjen u svojoj tradiciji, možete na fizičkom planu da vežbate i te vežbe – moje je to mišljenje“, poručio je Grigorije.

Na ovo je oštro reagovala SPC da se navodeći da se „nažalost, u afirmaciju joge uključio i jedan srpski pravoslavni episkop“, dodajući da je „joga apsolutno nespojiva sa pravoslavnom hrišćanskom verom i da joj nema mesta u životima hrišćana“.

SPC se pozvala na radove arhiepiskopa albanskog Anastasija, kao i na tekst Vilijama Brouda „Kako joga može upropastiti vaše telo“, objavljenom u Njujork tajmsu, gde je, kako je navela SPC, „taksativno naveden veliki broj telesnih poremećaja i rizika po zdravlje koji mogu nastupiti dugotrajnim vežbanjem joge.

„Stoga, čak i da prihvatimo tezu da jogi vežbe mogu da se posmatraju sasvim neutralno ukoliko nisu povezane sa religijskim porukama – ako bi tako nešto uopšte bilo moguće, jer sekvence telesnih vežbi u jogi predstavljaju upravo religijske poruke (čuveni ‘Pozdrav Suncu’ je klasičan primer politeističke religijske poruke ‘upakovane’ u sekvencu fizičkih vežbi) – postavlja se jedno jednostavno pitanje: zašto najveći broj jogi vežbača odbija da zameni joga vežbe sa alternativnim sistemima telesnih vežbi (poput pilatesa) koji po nekim istraživanjima imaju daleko veću učinkovitost na telesno zdravlje? Razlog je sasvim jasan – izvođenje vežbi joge je itekako povezano sa duhovnošću, konkretno sa metodama umne meditacije koji su karakteristični za Daleki istok”, poručili su, između ostalog, iz SPC.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari