SPC reagovala na objavu vladike Grigorija: Joga dijametralno suprotna pravoslavnoj tradiciji 1Foto: Screenshot Instagram @Владика Григорије

Srpska pravoslavna crkva (SPC) saopštila je danas da se u afirmaciju promocija kultova dalekustočnog porekla, raznoraznih gurua i njihovih praksi, u kakve spada i joga, „nažalost“ uključio i jedan srpski pravoslavni episkop.

U suočavanju sa različitim društvenim problemima i izazovima Crkva se pre svega obraća vernom narodu, ali je uvek spremna da po određenim pitanjima bude i u dijalogu sa društvom u celini, navodi se u saopštenju.

Bitne informacije o jogi dobijaju se već na prvoj godini osnovnih studija bogoslovskih nauka u okviru predmeta Istorija religije, ukazuje SPC, pa nijedan svršeni student ili čak doktor bogoslovskih nauka ne može osnovano tvrditi da nema nikakva saznanja o jogi.

Stoga, radi pastirske revnosti, zaštite poverenog naroda od sablazni i skretanja pažnje na pogrešna učenja koja se sve češće pojavljuju u vezi sa ovom temom, Crkva navodi da je Sinod Atinske arhiepiskopije eksplicitno naveo da je „joga fundamentalno učenje religije hinduizma, da kao takva ima različite škole, grane, pravce i stremljenja, te da nije jedna od vrsti fitnesa“.

Uz svo dužno poštovanje prema pripadnicima svih svetskih religija i filosofija, kao pravoslavni hrišćani smo dužni da odgovorimo na svaku pojavu religijskog sinkretizma, koji je potpuno stran našem biću.

U tom smislu, verovatno nema potrebe dodatno se osvrtati i na temu meditativnih tehnika joge, koje su dijametralno suprotne po svom temelju, metodu, ciljevima i rezultatima u poređenju sa pravoslavnom isihastičkom tradicijom, ističe SPC.

Posebno naglašavajući da poštuje slobodan izbor svakoga da bira svoj duhovni put, da li će biti pravoslavni hrišćanin ili poštovalac i vernik neke druge vere ili učenja, Crkva ima odgovornost prema svojim vernicima da svedoči šta su vera i učenje, a šta je njenom učenju strano, pa i suprotno.

Uzevši u obzir sve rečeno, jasno je da je neophodno da se naši pastiri, teolozi i doktori bogoslovskih nauka podsete makar elementarnih znanja o ovoj oblasti kako makar od njih ne bi dolazila smutnja u verni narod, dodaje SPC.

Podsetimo, vladika Grigorije je u svojoj objavi na Instagramu nedavno govorio o jogi.

„Nerijetko se dešava da ono što napišem ili kažem na ovom profilu bude interpretirano pogrešno, izmješteno iz konteksta ili stavljeno u sasvim novi i izmijenjen kontekst koji uopšte nisam imao na umu sastavljajući svoje objave. Zato mi se čini važnim da ponovim još jedanput kako ne bi bilo nesporazuma: o jogi u ovom videu govorim isključivo kao o fizičkoj vježbi, bez praktikovanja njenih duhovnih dimenzija. I jedino kao fizička vježba, lišena spiritualnih elemenata, joga je dopustiva za mene kao hrišćanina. Za mene, što ne znači da mora ili treba da bude dopustiva i za vas. Svaki pokušaj da se ovaj video iskoristi kao svojevrsni vid moje saglasnosti za praktikovanja joge na dubljem, duhovnom planu i izvan okvira koje sam upravo naveo – nedobronamjerno je izmještanje mojih riječi i stavova iz konteksta“, naveo je između ostalog u objavi vladika Grigorije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari